Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit capsuni


Sfaturi pentru gatit capsuni Cam intr-o luna, in functie de starea meteorologica, ar trebui sa recoltam din gradina primele capsuni.

In supermarket se gasesc de la Craciun chiar, dar stim cu totii ca nu au gust chiar asa bun.

Indiferent ca sunt ori nu fructele tale preferate, e bine sa stii cum anume sa le gatesti. Poate ii faci o surpriza copilului tau sau persoanei dragi!

Stiai ca... de fapt, capsunile nu sunt fructe, ci semintele mici de pe ele?

Despre capsuni
- exista multe soiuri de capsuni, in functie de marime, forma, textura, gust etc.;
- capsunile salbatice sunt mai suculente si mai aromate;
- sunt cultivate in diverse perioade ale anului, in functie de zona de pe glob.

Selectie si depozitare
- capsunile se gasesc tot timpul anului, dar sezonul lor este din aprilie pana pe la sfarsitul lui iunie;
- cumpara capsuni rosii, cu suprafata stralucitoare si fara pete, ferme la atingere. Trebuie sa aiba miros dulce, fructat;
- nu cumpara capsuni cu pete (se strica repede) sau foarte moi si cu miros ciudat;
- ideal ar fi sa le consumi in ziua in care le-ai cumparat, pentru ca sunt foarte perisabile. Daca vrei, totusi, sa le depozitezi, mai intai triaza-le (pentru depozitare sunt bune capsunile mai tari). Apoi, fara sa le speli, pune-le in cutia lor sau intr-o farfurie acoperita cu un prosop absorbant de bucatarie si baga-le in frigider (nu mai mult de doua-trei zile);
- capsunile nu trebuie expuse la soare sau la temperaturi mari o perioada indelungata;
- nu indeparta coditele la capsuni decat inainte de a le consuma / gati.



Sfaturi pentru gatit
- capsunile pot fi consumate si crude (salata, sos, smoothie), si gatite (sirop, tarta, placinta, briose, gem, jeleu etc.);
- poti face un fel de sos din capsuni crude. Zdrobeste-le, amesteca-le cu niste zahar si lasa-le putin deoparte. Zeama obtinuta poate fi folosita pentru aromarea si colorarea unei inghetate, spre exemplu;
- capsunile se servesc drept desert, dar si garnitura la un aperitiv / platou cu branzeturi;
- unul dintre cele mai populare deserturi consta in cufundarea capsunilor in ciocolata;
- ca sa le speli, cel mai usor este sa le pui intr-o strecuratoare, apoi sa dai drumul la jetul de apa rece. Doar asa se indeparteaza toate particulele de nisip si praful;
- imediat ce le-ai spalat fie le stergi cu un prosop, fie le pui pe servetele absorbante.

Capsuni invelite in ciocolata
Topeste la bain-marie circa 115 gr ciocolata si o lingura de unt. Infige o scobitoare in fiecare capsuna, iar in momentul in care ciocolata e destul de lichida, cufunda cate una. Dupa cateva secunde scoate-o si pune-o pe o hartie cerata. La final, ca sa se intareasca, baga-le in frigider. Pentru decor, le poti garnisi cu mici picaturi de ciocolata alba topita.

De incercat
- inghetata de capsuni cu vanilie
- Martini cu capsuni
- briose cu capsuni si mandarine etc.

Autor:  Alina Tibichi