Semintele de chia provin din America de Sud si au fost, secole la rand, alimentul de baza al populatiilor maiasa si azteca.
Ele sunt o sursa de: fibre dietetice, minerale (mangan, fosfor, calciu), acizi grasi omega-3.
28 gr de seminte de chia = 11 gr fibre dietetice, 5 gr acizi grasi omega-3, 4.4 gr proteine (aproape 10% din doza zilnica recomandata), 30% din doza zilnica recomandata de mangan, 27% din doza zilnica recomandata de fosfor.
Beneficii pentru sanatate
- nu contine deloc colesterol si gluten;
- intareste sistemul osos si dintii (o portie de seminte de chia are 18% din doza zilnica recomandata de calciu. Se stie prea bine ca acesta este esential pentru a avea oase sanatoase, prevenind osteoporoza sau usurand simptomele acesteia);
-
manganul din structura semintelor de chia este benefic pentru oase si ajuta organismul sa foloseasca alti nutrienti esentiali, precum thiamina si biotina;
-
fosforul, ca si calciul, e benefic si pentru dinti, si pentru oase. De asemenea, e folosit pentru sintetizarea proteinelor si pentru dezvoltarea tesuturilor ori vindecarea lor;
- incetineste instalare rezistentei la insulina;
- fibrele dietetice sunt asociate cu scaderea colesterolului, reglarea problemelor digestive si cu reducerea inflamatiilor;
-
combate diabetul. Din cate se pare, este un posibil medicament natural pentru diabetul de tip 2, datorita faptului ca incetineste digestia. Stratul gelatinos din seminte se dezvolta atunci cand e expus la lichide, asadar previne si absorbtia zaharului;
- datorita triptofanului (aminoacid care se gaseste si in carnea de curcan), regleaza pofta de mancare, imbunatateste starea generala si tine la distanta insomniile;
- conform medicilor din Clinica Cleveland, creste nivelul colesterolului "bun" si il micsoreaza pe cel al colesterolului "rau";
-
proteinele, in combinatie cu fibrele si cu acizi grasi omega-3, ne asigura energia de care avem nevoie zilnic;
- favorizeaza digerarea lenta a alimentelor;
- se considera ca un consum regulat de seminte de chia ne fereste de cancer si chiar distruge celulele canceroase;
- sunt recomandate mai ales elevilor intrucat stimuleaza gandirea si memoria;
- datorita antioxidantilor, previn imbatranirea prematura si combat efectele fumatului, poluarii, razelor UV.
Autor: Alina Tibichi