Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru facut ricotta de casa


Sfaturi pentru facut ricotta de casa Ca sa pregatesti acasa niste branza ricotta, iti trebuie: zeama de lamaie, lapte si vreo jumatate de ora.

Cum anume? Pui laptele pe aragaz. In momentul in care aproape incepe sa fiarba, adaugi zeama de lamaie sau otet si lasi asa, in timp ce te ocupi cu prepararea altor retete.
Dupa vreo 10 minute, laptele incepe sa se inchege, formandu-se branza ideala pentru pizza, lasagna si alte retete.

Sfaturi de la gospodine
- obtii cea mai buna ricotta daca folosesti lapte integral;
- evita laptele semi-degresat sau degresat pentru ca nu are suficiente grasimi ca sa se poata inchega;
- nu folosi lapte pasteurizat la temperaturifoarte inalte, pentru ca acest proces schimba structura proteinelor din lapte;
- adauga otetul sau zeama de lamaie treptat. Cine stie, poate nu ai nevoie chiar de toata cantitatea si ar fi pacat sa compromiti laptele;
- branza va fi mai uscata sau mai umeda in functie de cat timp o lasi la scurs;
- poti face branza si din lapte cu 2% grasime, dar nu va fi la fel de cremoasa;
- zerul scurs poate inlocui apa din orice reteta de copt sau poate fi pus in smoothie. De asemenea il poti pune in procesul de fermentatie atunci cand faci kvas;

De ce sa faci acasa branza ricotta?
Pentru ca e mai aromata si are textura mai pufoasa decat cea de la magazin. Cel mai probabil, aceste lucruri se datoreaza laptelui proaspat.

Reteta de ricotta
Ingrediente: 1,7 litri lapte integral, 1 lingurita de sare (optional), cca 80 ml zeama de lamaie / otet alb distilat sau o jumatate de lingurita de acid citric
Mod de preparare
Incalzeste laptele la aproximativ 90 de grade Celsius. Cand incepe sa se formeze spuma, indeparteaza-l de foc. Adauga sarea si otetul / zeama de lamaie. Amesteca usor pentru a se omogeniza. Lasa oala deoparte cam 10 minute.
Iin acest timp, laptele trebuie sa fi inceput sa se inchege. Daca totusi inca nu e inchegat, mai pune o lingura de otet sau de zeama de lamaie si mai asteapta cateva minute.
Strecoara laptele. Lasa branza la scurs intre 10 si 60 de minute, in functie de cat de uscata vrei sa fie. Daca e prea uscata, adauga niste zer inainte de a o depozita. In frigider rezista pana la o saptamana, intr-o cutie inchisa etans.



Retete cu ricotta
- lipie cu dovleac si branza
- spuma de ricotta si piersici cu migdale si ciocolata
- clatite americane cu ricotta si lamaie etc.

Autor:  Alina Tibichi