Site coolinaria.ro

Cum asezam mancarea in farfurie cat mai estetic


Cum asezam mancarea in farfurie cat mai estetic Ai stat in bucatarie toata dupa-amiaza, ai gatit retete deosebite, iar acum trebuie sa le servesti.
Ce faci? Le pui pe toate in farfurie cum procedezi de obicei sau incerci altceva?

Din moment ce ai depus toate eforturile pentru ca mancarea sa fie cat mai delicioasa, ar fi pacat sa nu o prezinti intr-o maniera aparte.
Iata cum trebuie sa procedezi:

Pas 1: Incepe cu baza
- alege farfuriile, tacamurile si paharele adecvate;
- farfuria in sine trebuie sa puna in evidenta mancarea, nu sa distraga atentia de la ea. Poti alege farfurii rotunde, patrate, albe, fara model, colorate etc. Chiar daca acele farfurii colorate arata bine, vor distrage atentia de la munca ta de cateva ore. Pentru a lua ceva frumos, mergi la un magazin cu specific oriental sau cu produse antice. Poti gasi multe lucruri interesante acolo;
- fii atent la dimensiunea farfuriei. Unii musafiri pot aprecia o portie mica intr-o farfurie mare, dar altii o vor considera drept gest nepoliticos.

Pas 2: Tine cont de mancarea in sine
Spre exemplu, o mancare mai apoasa arata urat pe o farfurie plata daca nu e ingradita cumva de cartofi, paste / orez sau daca nu e servita intr-un bol adanc.

Pas 3: Ai in vedere forma legumelor gatite si cum vrei sa le asezi, astfel incat sa rezulte un decor frumos. Spre exemplu, pregateste un trandafir cu ajutorul unei ascutitoare pentru morcovi, iar alaturi pune o floare facuta dintr-un castravete dat printr-o ascutitoare pentru legume.

Pas 4: Pune preparatul pe farfurie si incearca sa-l faci sa arate cat mai bine. Nu ezita sa cauti idei pe internet. Sunt o multime de tutoriale video si de fotografii sugestive.
Pune mancarea in centrul farfuriei, iar spatiul care ramane lasa-l gol. Pe cat posibil, preparatele sa fie in numar impar. Atat in fotografie, cat si in pictura sau publicitate, se considera ca acest lucru inspira unitate. Ideea este ca intotdeauna acel produs in plus, de fapt, e inconjurat de celelalte si da impresia de armonie.
Daca vrei sa servesti friptura, dupa ce ai terminat de aranjat farfuria, las-o deoparte cam 5 minute. Astfel, fibrele din carne se vor rehidrata din interior spre exterior, iar friptura nu va da impresia ca se scurge.


Pas 5: Nu te complica cu garniturile complexe
Acestea trebuie sa fie complementare mancarurilor. Asadar, pregateste o mica salata, peste care sa presari niste ierburi aromatice, nuci si condimente.

Pas 6: Ai grija sa nu fie doar o singura culoare in farfurie
Spre exemplu, daca tot ai sos si carne albe in platou, decoreaza cu niste broccoli.

Pas 7: In unele culturi, alaturi de mancare se pun si cateva flori
Acest lucru ramane la latitudinea fiecaruia.

Bine de stiut
- cauta idei cat mai multe. Nu-ti trebuie pe moment? Aduna-le intr-un folder, pe calculator. Cand vei avea nevoie, vei sti unde sa cauti;
- incearca sa alegi simplitatea. Nu te complica cu prezentari ca la restaurante sau concursuri culinare importante;
- asigura-te ca preparatele se potrivesc cu ocazia. Spre exemplu, nu ai cum sa pregatesti o portie de paste bologneze pentru Ajunul Craciunului ori Revelion;
- moda se schimba! Din cand in cand, o data la cateva luni, fa mici schimbari in vesela si tacamuri.

Autor:  Alina Tibichi