Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru facut friptura de curcan


Sfaturi pentru facut friptura de curcan Este adevarat ca de Paste trebuie sa gatim carne de miel, dar doctorii si nutritionistii ne recomanda sa consumam carne mai slaba, cum ar fi cea de curcan.

Vrei sa incerci si tu anul acesta? Uite ce ai de facut:

Bine de stiut
- carnea de curcan trebuie sa fie complet dezghetata. Tocmai de aceea, decongeleaz-o in frigider cam cu 24 de ore inainte de a o gati. Si mai repede se dezgheata daca o pui in apa rece;
- curcanul se tine in apa sarata cateva ore inainte de a fi gatit. Astfel carnea va fi suculenta;
- cuptorul trebuie sa fie incins cam la 230 de grade Celsius. In momentul in care bagi curcanul, seteaza temperatura cam la 170 de grade Celsius;

- la fiecare 45 de minute, scoate curcanul din cuptor, inchide usa cuptorului si stropeste carnea cu sucul din tava. Astfel se va gati mai incet, dar uniform;
- in ultimele 45 de minute poti unge carnea cu unt sau ulei ca sa aiba o suprafata usor crocanta si rumena;
- 450 gr de curcan e gata cam in 15 minute. Aceasta este metoda de calculare a timpului, in cazul in care nu se specifica in reteta;
- carnea e gata atunci cand a ajuns la cel putin 76 de grade Celsius. Daca nu e asa, bag-o inapoi in cuptor, pentru inca vreo 20 de minute. Eventual, ca sa nu se usuce, acopera tava cu folie de aluminiu.

Sfaturi pentru o friptura suculenta
1. Gateste carne proaspata de curcan, nu carne congelata. Cristalele de gheata afecteaza muschii, iar atunci cand dezgheti si gatesti carnea, lichidele se scurg mult mai usor, iar friptura se usuca.
2. Decat sa faci friptura dintr-un curcan mare, mai bine alege doi mai mici. Vor fi gata intr-un timp mai scurt si sunt si mai usor de manevrat.
3. Pune cubulete mici de unt sub piele. Pe masura ce se topeste, aromeaza carnea. Mai mult, poti zdauga ierburi aromatice.
4. Prima data pune curcanul cu pieptul in jos pe grill, iar dupa vreo ora intoarce-l.
5. Dupa ce ai luat curcanul de pe grill, lasa-l deoparte cam 20 de minute, apoi serveste-l. De ce? Pentru ca zeama sa se distribuie uniform (in timpul gatirii, sucul propriu se aduna in centrul carnii).



Incearca o friptura de curcan la cuptor sau un curcan umplut.

Ustensile de gatit:
- pulverizator de ulei
- cleste pentru feliat friptura
- stropitoare de ulei pentru cuptor
- termometru pentru friptura

Autor:  Alina Tibichi