Site coolinaria.ro

Semintele de in si sanatatea


Semintele de in si sanatatea Odinioara, inul era cultivat la noi pentru fuior (dupa ce era prelucrat manual, era transformat in diverse tesaturi).
Astazi, se cultiva mai mult pentru seminte.

Semintele de in sunt o sursa de: vitamine din complexul B, minerale (mangan, cupru, seleniu, fosfor, magneziu, calciu, potasiu), acizi grasi omega-3, fibre.

Beneficii pentru sanatate
Semintele de in sunt nutritive si joaca un triplu rol. In primul rand, contin o cantitate mare de acizi grasi omega-3 (se afla pe locul I in topul celor 127 de alimente cu grasimi sanatoase). Unul dintre acestia, si anume acidul alfa-linoleic, rezista cel putin 3 ore in cuptorul incins la 150 de grade Celsius.

In al doilea rand, lignina, un compus asemanator fibrelor, are efecte antioxidante si nu doar ca ne protejeaza de multe afectiuni, dar joaca un rol important si in ceea ce priveste fito-estrogenii. De altfel, semintele de in constituie prima sursa de lignina dintre toate alimentele consumate de oameni, conform cercetatorilor.

In al treilea rand, imbunatatesc tractul intestinal, datorita substantei mucilaginoase din structura. Spre exemplu, previn trecerea rapida a alimentelor din stomac in intestine, dar stimuleaza si absorbtia anumitor nutrienti.

In concluzie, secretul semintelor de in consta in mixul de acizi grasi omega-3, de lignina si de substanta mucilaginoasa.

Beneficii pentru sistemul cardiovascular
- acidul alfa-linoleic impiedica inflamarea vaselor de sange. Mai mult, si acizii grasi omega-3 stimuleaza nivelul a doua tipuri de acizi cu efecte antiinflamatorii;
- acidul alfa-linoleic este necesar organismului pentru ca acesta sa produca alte tipuri de grasimi, ca sa functioneze normal;
- reduc nivelul colesterolului "rau";
- fibrele alimentare din structura previn afectiunile cardiovasculare si ajuta la eliminarea moleculelor de colesterol;
- lignina are efecte antioxidante, asadar contracareaza actiunea radicalilor liberi;
- tot lignina impiedica formarea vaselor de sange peste zonele cu tumori;
- regleaza nivelul zaharului din sange atat la femei, cat si la barbati. Pentru a se vedea acest efect, semintele de in trebuie consumate zi de zi;
- tot consumul regulat de seminte de in alina simptomele colonului iritabil.



Alte beneficii
- intrucat contin si fibre, au un usor efect laxativ;
- odinioara, oamenii le consumau pentru a scapa de migrene;
- se spune ca trateaza durerile menstruale;
- conform specialistilor, ajuta la eliminarea pietrelor de la fiere;
- tot datorita acizilor grasi omega-3, stimuleaza arderea caloriilor si diminueaza pofta de mancare.

Atentie!
Semintele de in trebuie consumate in cantitate moderata de catre femeile insarcinate intrucat anumite substante functioneaza precum estrogenii.
Uneori se intampla ca, din cauza acestor seminte, sa ai dureri abdominale, balonari etc.

Autor:  Alina Tibichi