Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru facut pasca


Sfaturi pentru facut pasca Desertul nostru preferat de Paste este, cu siguranta, pasca.
Nu am uitat de cozonac, fiti pe pace, dar pe acesta il putem pregati in orice perioada a anului.
In schimb, pasca se coace doar de la Paste si pana la Inaltare, adica timp de 40 zile.

Mamelor si bunicilor noastre le este usor sa o pregateasca, dar pentru noi, mai putin experimentati fiind, e cam dificil.
Uite cateva lucruri care te pot ajuta sa gatesti o pasca buna de Paste:

1. Drojdia trebuie activata cu zahar. Mama pune, de obicei, drojdia in apa ca sa o activeze, dar unii bucatari spun ca ar trebui amestecata si cu zahar, ca sa creasca si mai pufoasa.
2. Pune mai putine galbenusuri. De ce? Pentru ca, efectiv, ingreuneaza aluatul si nu mai dospeste.
3. Galbenusurile trebuie frecate cu putina sare pentru a da culoare frumoasa aluatului.

4. Pune gris in umplutura, daca e prea moale. Uneori, branza care a stat putin timp la strecurat are mult zer, iar daca o amesteci cu oua, stafide si zahar, capata o consistenta si mai moale. Ca sa nu ai surprize neplacute cand dai pasca in cuptor (sa nu versi compozitia) ori cand o scoti (sa nu fie coapta umplutura), pune in mix si niste gris.
5. Ca sa se prinda de umplutura, da stafidele prin faina, apoi pune-le in bolul cu branza.

Sfaturi de la gospodine
- in loc sa inmoi drojdia in apa, pune-o in lapte;
- faina se cerne printr-o sita foarte deasa, pentru ca aluatul sa fie fin;
- aluatul trebuie framantat bine, apoi lasat cam o ora sa creasca, intr-un caldut;
- daca aluatul ti se pare cam tare, poti sa-l amesteci cu putin lapte incalzit;
- pentru ca stafidele sa fie putin mai umflate, tine-le cateva minute la hidratat in apa calda;
- pentru aroma, strecoara in umplutura sau in aluat niste coaja rasa de lamaie;
- in mod normal, orice pasca trebuie sa aiba semnul crucii facut din aluat. Altfel, ar fi mai mult o placinta.



Conform traditiei, pasca si cozonacii se fac in Joia Mare, dar gospodinele, din lipsa de timp, le mai coc si in Sambata Mare. Niciodata, insa, in Vinerea Neagra! Aceasta zi este de doliu si trebuie respectata.

Se spune ca, la un moment dat, Iisus a fost gazduit de un om bun la suflet care, la plecare, le-a pus in traista niste paine, dar fara sa stie ei. Pe drum, apostolii L-au intrebat cand va fi Pastele, iar El le-a spus ca vor sarbatori atunci cand vor gasi merindea pusa de gazda primitoare. Imediat ce au cautat, au si gasit-o.

Retete de pasca
- pasca cu smantana si cacao
- pasca umpluta cu smantana
- pasca umpluta cu branza

Incearca si alte idei de retete pentru masa de Paste.

Autor:  Alina Tibichi