Site coolinaria.ro

Idei pentru asezarea Mesei de Paste


Idei pentru asezarea Mesei de Paste Cel mai adesea, intrucat de sarbatori stam cu familia, masa festiva este, sa spunem, neprotocolara. Cateva farfurii, pahare si tacamuri, plus platourile cu mancare.
Uneori, insa, pentru ca avem musafiri importanti, trebuie sa punem accent si pe aranjatul mesei.

Iata cateva reguli generale pe care e bine sa le ai vedere de Paste si nu numai:
- lasa intre invitati un spatiu cam de 30 cm;
- nu obtura vederea musafirilor prin decoratiuni mari, sticle, lumanari;
- nu aglomera masa cu cesti de ceai sau cafea daca nu este randul lor. Fiecare trebuie servita la un moment dat, nu toate odata;
- nu aseza pe masa toate felurile de mancare. Unele se vor raci, altele se vor incalzi. Decat sa tratezi astfel musafirii, mai bine iti pui sort si esti chelner 1-2 ore.

Reguli pentru o masa formala
- asaza tacamurile in ordinea utilizarii, dinspre exterior spre interior;
- salveaza niste spatiu prin plasarea lingurii de desert si a furculitei in fata farfuriei. Daca masa e si asa aglomerata, adu tacamurile de desert odata cu acesta;
- paharele se pun in partea dreapta. Cel pentru vin trebuie pus chiar alaturi de cutit;
- o masa formala are 3 tipuri de pahare: pentru apa (in stanga), pentru vin alb (in dreapta, in fata), pentru vin rosu (alaturi de cutit);
- servetelele se pun ori in farfurie, impaturite frumos, ori in stanga furculitelor;
- servetelele trebuie sa fie din material textil. Ca sa arate si mai frumos, exerseaza cu cateva zile inainte impaturirea si aranjarea servetelelor.



Reguli pentru o masa neprotocolara (casual)
- lingurita si furculita pentru desert sunt optionale. Ele se pot pune langa farfurie, nu in fata ei;
- painea si untul sunt optionale. Se aseaza langa furculite, in stanga;
- ai nevoie doar de 2 pahare: unul pentru apa (stanga), altul pentru vin (langa cutit);
- e mai indicat sa folosesti servetele din hartie, nu din material textil.

Reguli pentru un bufet
- decoratiunile pentru masa se aseaza in mijloc;
- incepe cu platouri, apoi adu garnituri si feluri principale, salate, paine;
- tacamurile se pun in stanga bufetului;
- bauturile, paharele si desertul au nevoie de masa separata, pentru a nu o aglomera pe cea cu mancaruri;
- servetelele de hartie trebuie puse intre fiecare farfurie din gramada, ca sa salvezi spatiu.

Cum alegem paharele de vin alb si rosu? Simplu! Regula de baza este aceea ca paharul pentru vin rosu sa aiba o cupa rotunda, pentru a permite oxidarea lichidului, proces prin care gustul devine mai fin. Cat despre vinul alb, ei bine, gura paharului trebuie sa fie mai ingusta, ca sa se pastreze aroma de proaspat mai mult timp.

In concluzie, este bine sa stim cate ceva despre arta asezarii mesei pentru a face impresie buna musafirilor.

Autor:  Alina Tibichi