Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru facut iaurt grecesc acasa


Sfaturi pentru facut iaurt grecesc acasa Iaurtul grecesc se pregateste de sute de ani, iar reteta traditionala presupune utilizarea fie a laptelui de vaca, fie a celui de oaie.
Nutritionistii si doctorii ni-l recomanda intrucat are multe proteine, dar putini carbohidrati si mai putina lactoza fata de alte sortimente.

Iaurtul grecesc este cremos, mai consistent si foarte aromat. Diferenta dintre el si iaurtul obisnuit consta in cantitatea de zer pe care o are fiecare. Cu cat contine mai putin zer, cu atat e mai savuros.
Sa faci iaurt grecesc nu e la fel de simplu precum ai pregati niste cuburi de gheata, dar nici imposibil. Iata de ce ai nevoie si cum anume trebuie sa procedezi.

Sfaturi de la gospodine
- foloseste lapte integral, semi-degresat ori chiar degresat. Atentie: textura si gustul laptelui difera in functie de laptele ales!
- ai nevoie de o substanta-agent, care sa inceapa fermentarea, cum ar fi cateva linguri de iaurt integral;
- compozitia facuta din lapte si agent trebuie sa stea cam 6 ore la o temperatura in jur de 43 de grade, ca sa prinda consistenta unei sarlote. Daca o lasi mai mult de 6 ore, iaurtul va fi mai acru;
- iaurtul se lasa la scurs cam doua ore.

Reteta de iaurt grecesc
Ingrediente:
4 linguri iaurt integral, cca. 1,8 L lapte
Mod de preparare
Pune laptele intr-o oala cu fund mai gros, la foc mediu, pana cand ajunge la aproximativ 82 de grade Celsius (din cand in cand poti amesteca in oala, ca sa previi arderea). Lasa-l apoi sa se raceasca pana la 43 de grade Celsius (eventual, poti muta oala intr-un lighean cu niste cuburi de gheata).
Odata ce laptele s-a racit, adauga iaurtul si omogenizeaza. Toarna mixul obtinut in doua borcane, infileteaza capacele si pune-le intr-oala mare, cu apa la 48 de grade Celsius (cufunda-le pana aproape de capac). Pune un capac pe oala. Nu misca vasul aproximativ 6 ore. Cand aproape a expirat timpul, scoate borcanele din baia de apa si baga-le in frigider pentru cel putin 6 ore. Dupa aceea, iaurtul poate fi consumat.
Ca sa aiba textura buna, mai intai pune-l la scurs intr-o sita fina. Zerul obtinut este bun pentru alte retete, cum ar fi cele de aluat.

Autor:  Alina Tibichi