Site coolinaria.ro

Rationalizarea portiilor zilnice


Rationalizarea portiilor zilnice Decisiv pentru reusita oricarei diete alimentare va fi intotdeauna nu atat ce mananci in fiecare zi cat cantitatile de alimente pe care le consumi. Portiile exagerate si mesele servite prea des pot influenta intr-un mod negativ sanatatea noastra afectandu-ne dantura sau ducand la cresteri serioase in greutate cu repercusiuni dintre cele mai rele asupra echilibrului organismului nostru.

Pentru a preintampina astfel de situatii e recomandat ca fiecare dintre noi sa decidem cam ce inseamna o portie de mancare in mod obisnuit pentru noi, adica cam ce cantitate de hrana ne-am obisnuit sa consumam la o masa. Fie vorba de micul dejun, pranz sau de o mancare la pachet asemenea portii pot fi mai mici sau mai mari neexistand un standard general acceptat intrucat oamenii sunt diferiti si ca varsta si ca metabolism si dimensiuni.

Ceea ce deprindem de acasa, din familie, ne poate marca pentru tot restul vietii, si nu neaparat in bine, unii fiind obisnuiti sa manance bine la pranz si deloc dimineata, altii mancand portii consistente pe tot parcursul zilei si asa mai departe. Stabilirea din timp a cantitatilor de alimente servite la fiecare masa, mai ales atunci cand se intelege importanta mentinerii unui control riguros al greutatii corporale, este de o mare importanta pentru succesul oricarei diete.

Nimeni nu iti poate preciza foarte exact cam cat ar fi bine sa mananci de obicei insa exista din fericire si niste repere dupa care te poti lua pentru a te decide singur asupra acestui lucru. Pe langa indicele masei corporale va trebui sa tinem seama si de varsta la care ne aflam precum si de cat de activi suntem de obicei. Astfel tinerii si adultii vor avea nevoie de portii ceva mai consistente intrucat au o viata activa si nu trebuie sa ajunga la o greutate prea mica, iar copiii si adultii mai putin activi vor necesita portii mai reduse pentru ca altfel risca sa depaseasca greutatea corporala optima.

Impreuna cu stabilirea portiei obisnuite de mancare trebuie sa se tina mereu seama si de diversitatea in alegerea alimentelor pe care le servim zilnic, punandu-se accent pe legume si zarzavaturi proaspete, fructe din belsug (aici chiar nu e nevoie de o limitare cantitativa), carne de pasare si porc, dar si peste, oua si produse lactate. Obiceiul timpuriu de a limita mesele pe baza de sosuri si bogate in uleiuri alimentare va avea urmari dintre cele mai bune pe viitor. Consumul de zaharul si sare trebuie si acesta tinut la un nivel sanatos. In rest este doar o problema de observare atenta a felului in care reactioneaza organismul nostru la portiile alese si de ajustare a acestora in consecinta.

Autor:  Lucia Mihailescu