Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit lasagna perfecta


Sfaturi pentru gatit lasagna perfecta Lasagna este una dintre cele mai usoare retete de gatit.
Am putea spune oarecum ca face parte din zona noastra de "confort".

Nu ai nevoie de multe ingrediente, tehnica nu e o complicata, familia adora, cu siguranta, preparatul etc.
Ca sa fie si mai sanatoasa, urmeaza cateva sfaturi de-ale bucatarilor:

1. Inlocuieste foile obisnuite cu cele din grau integral, pentru a creste consumul de fibre.
2. Cumpara carnaciori italieni din carne de curcan in loc de carnaciori de porc. De ce? Pentru ca astfel reduci considerabil cantitatea de grasimi saturate pe care ti-o pui in farfurie.
3. Pune spanac congelat. Are multi nutrienti si un numar foarte mic de calorii.
4. Adauga ciuperci. Poti inlocui un carnacior sau doi cu ciuperci feliate. Acestea au aroma de carne si iti satisfac pofta, dar cu mai putine calorii si grasimi.
5. Nu uita de branza degresata. In loc de branza normala, cu multe grasimi, cumpara una semi-degresata ori degresata total, ca sa diminuezi si numarul de calorii, si numarul de grasimi saturate.

Sfaturi de la gospodine
- pune o lingura de ulei de masline in apa care fierbe, pentru ca foile sa nu se lipeasca una de alta;
- foile de lasagna trebuie gatite al dente;
- ca la orice paste, clateste foile sub un jet de apa rece;
- daca acoperi lasagna cu folie inainte de a o baga in cuptor, reduci din timpul de gatire, iar preparatul final va fi mai bun (datorita umiditatii care se pastreaza);
- da branza pe razatoare ca sa fie si mai buna lasagna;
- ca sa aiba gust delicios, nu cumpara sosul, ci prepara-l. Ai nevoie de parti egale de: morcov, telina, ceapa si rosii;
- poti adauga si niste masline in lasagna.



Reteta de lasagna clasica
Ingrediente:
foi de lasagna, o conserva mare de ciuperci feliate, sos pentru spaghete, parmezan ras, carnaciori italieni gatiti, branza ricotta, mozzarella, spray de gatit
Mod de preparare
Fierbe foile de lasagna, apoi clateste-le bine si pune-le intr-o farfurie. Amesteca branza ricotta cu mozzarella, carnaciorii si ciupercile intr-un bol mare. Pulverizeaza spray de gatit intr-un vas de sticla termorezistenta. Pune putin sos pe fundul vasului, apoi intinde o foaie de lasagna si acoper-o cu o parte din compozitia pregatita anterior.
Pune a doua foaie de lasagna, iarasi sos si compozitie si tot asa pana termini foile. La final toarna sosul ramas peste ultima foaie si presara parmezan. Acopera vasul cu folie de aluminiu si baga-l in cuptorul incins la 176 grade Celsius, pentru aproximativ 40 de minute.
Cu 5 minute inainte de a scoate vasul, indeparteaza folia. Astfel lasagna va prinde o culoare aurie. Las-o deoparte cam 10 minute, apoi serveste-o.

Autor:  Alina Tibichi