Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit orez basmati


Sfaturi pentru gatit orez basmati Nu este neaparat cea mai rapida metoda de gatit orezul basmati, dar e cea mai sigura si iti ofera un produs precum cel din restaurante.

De ce sa gatesti cu orez indian? Pentru ca acesta e mai aromat, mai fin si are bobul mai lung.

Metode de gatit orez basmati
1. Cu multa apa.
Exact ca la paste, pune niste sare in apa, asteapta sa inceapa sa fiarba, apoi pune orezul. Cand e gata, clateste-l sub un jet de apa rece.
2. In oala cu capac.
3. In cuptorul cu microunde.
Hidrateaza cam 30 de minute orezul, apoi scurge-l. Pune 300 ml apa in bolul pentru cuptor, o lingurita de sare, un cub de unt si orezul. Acopera bolul si baga-l in cuptor. Dupa 6-7 minute, micsoreaza temperatura. Cand e gata, lasa-l deoparte 5 minute, apoi ia capacul de pe bol.
Bineinteles, ca alte tipuri de orez, cel indian poate fi facut si in masina de gatit orez sau in cuptorul clasic.

Ai nevoie de: o parte orez basmati, apa multa.
Pas 1: Clateste bine orezul ca sa indepartezi urmele de amidon. Trece orezul prin cel putin trei ape, apoi pune-l un sfert de ora la hidratat. Pas 2: Cat timp orezul basmati se umfla, adu apa in punctul de fierbere.
Pas 3: Scurge orezul foarte bine si pune-l in lichidul care fierbe. Lasa sa fiarba la foc mic. Acopera oala.
Pas 4: Dupa 5 minute, indeparteaza oala de foc, dar lasa capacul pus.
Pas 5: Dupa 15 minute verifica orezul. Daca ti se pare ca mai trebuia sa fiarba putin, mai lasa-l deoparte. In cazul in care pare uscat, adauga putina apa clocotinda peste el. Cand a capatat textura pe care o vrei, muta-l intr-o farfurie.

Daca vrei sa pregatesti pilaf, atunci soteaza ceapa si condimente, dupa care pune apa in tigaie, iar cand incepe sa fiarba, adauga orezul inmuiat in prealabil.



Sfaturi de la gospodine
- desi pare mai dificil, a gati orez e ca si cum ai face mancare cu un pachet de paste;
- orezul basmati se pune la inmuiat 15-30 de minute inainte de a-l fierbe. Diferenta se va observa cand vei manca. Textura va fi cu mult diferita decat daca ai pune orezul direct din punga la fiert;
- daca iei capacul de pe oala inainte sa fie gata orezul, acesta nu va fierbe asa cum trebuie, pentru ca va iesi tot aburul.

Ca sa prepari orez, ai nevoie de:
- vas pentru gatit cu aburi la microunde
- capac universal pentru oale


Autor:  Alina Tibichi