Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru cumparat peste proaspat


Sfaturi pentru cumparat peste proaspat Pe cat de bine miroase in bucatarie cand prajesti peste ori il scoti din cuptor, pe atat de dificila poate sa fie cumpararea unuia proaspat.

Da, vanzatorii te asigura ca tocmai au primit marfa, ca au fost aprovizionati dimineata, dar sa recunoastem, trebuie sa-si vanda produsele. De aceea, iti vor spune ce vrei sa auzi si nu ca prospetimea cam lipseste in magazinele lor.

Uite cateva sfaturi numai bune de aplicat cand mergi sa iei peste:

1. Cumpara dintr-un loc specializat. Astfel intri mai usor in vorba cu cei care sunt de meserie pescari si nu numai. Poti invata multe de la ei.
2. Miroase pestele. Daca e de ocean, ar trebui sa aiba mirosul specific; daca e de apa dulce, atunci nu prea ar trebui sa se distinga miros. In cazul in care mirosul e foarte persistent, atunci produsul nu e proaspat.

3. Loveste-l! Daca observi ca se desprind bucatele din el, nu e nici pe departe proaspat.
4. Ochii limpezi arata ca pestele e proaspat. In schimb, daca sunt cetosi, este fix invers.
5. La un peste proaspat, nervurile din urechi trebuie sa fie doar rosii, iar solzii sa nu se desprinda.

Odata ce ai ajuns cu pestele acasa, gateste-l in maximum doua zile. Pana cand il faci mancare, tine-l in cea mai rece parte a frigiderului.

Idei de gatit peste proaspat
- pastrav. Clateste-l si usuca-l. Bate spuma un ou. Pune cca 200 gr faina de porumb intr-o farfurie si presara piper si sare. Cufunda pestele in albus, apoi in faina si prajeste-l pe ambele parti.
- somon la grill.
- calcan sarat si facut la cuptor.
- peste in pergament. Pune cateva ierburi aromatice si niste acid si e gata!
- la aburi.



Daca vrei sa incerci o reteta clasica, atunci e bine sa citesti si cateva sfaturi pentru gatit peste prajit. Bineinteles, inainte de a incinge tigaia, trebuie sa stii cum se dezoseaza pestele, ca sa nu fii nevoit dupa aia sa tot scuipi oase in farfurie.

Ca sa gatesti peste, ai nevoie si de:
- vas pentru gatit cu aburi la microunde
- vas pentru peste la microunde
- curatator solzi cu lama dubla.

Idei de retete perfecte pentru gatit: cod cu usturoi, peste in crusta de migdale si parmezan, crochete de peste etc.

Autor:  Alina Tibichi