Site coolinaria.ro

Cum se pun capsunile la macerat?


Cum se pun capsunile la macerat? De obicei, marinam carne si peste, ca sa aiba un gust mult mai bun.
Atunci cand acestea se inlocuiesc cu fructe, scopul e acelasi: sa obtinem ceva aromat si delicios.

Macerarea e sinonima cu marinarea, atat doar ca se schimba alimentul.
Procesul e simplu: fructul proaspat ori uscat este zdrobit, feliat sau tinut intreg in lichid aromat (cum ar fi sirop, lichior, otet) cateva ore sau peste noapte.
In acest timp, absoarbe din lichid si se inmoaie sau se umfla (in cazul fructelor uscate).

Pentru ca tot e sezonul lor, haideti sa profitam de capsuni! Prin marinare, se scurge lichidul din ele, se indulcesc, iar la final rezulta un sirop foarte gustos.
Iata cum se face marinarea capsunilor:

Pas 1: Se pregatesc capsunile. Mai intai se tin sub un jet de apa, ca sa le curatam de toata mizeria, apoi se pun la scurs intr-o strecuratoare. Daca nici asa nu este eliminata apa, atunci le stergem cu prosoape absorbante de bucatarie. Urmeaza felierea lor.

Pas 2: Pentru marinare, cel mai usor este sa amesteci capsunile cu zahar (la fiecare 450 gr de capsuni trebuie 2 linguri de zahar). Daca vrei ceva mai deosebit, pregateste un mix din:
- cca 50 gr miere de albine si 4 linguri de lichior de portocale;
- 2 linguri de Cointreau si 2 linguri de zahar pudra (pentru cca 450 gr capsuni);
- cca 100 ml sirop simplu;
- nectar de agave, sirop de artar, miere de albine;
- coaja si zeama de lamaie;
- ierburi proaspete;
- extract de vanilie;
- extract de migdale;
- mirodenii: scortisoara, piper negru, stelute de anason etc.

Pregateste mixul dorit intr-un bol separat, apoi adauga capsunile. Amesteca-le bine. Asigura-te ca fructele sunt acoperite cu mixul pentru marinat. Lasa totul la temperatura camerei, cam 15-30 de minute.



Pas 3: Servire. Capsunile pregatite astfel se servesc simple ori cu miere. Alte idei pentru servire:
- pentru decorat torturi, impreuna cu frisca, bineinteles;
- topping pentru inghetata de vanilie;
- amestecate cu vin spumant sau limonada proaspata;
- cu French toast si clatite;
- in cheesecake-uri.

Sfat: Daca doresti, poti folosi otet balsamic. Cu o jumatate de ora inainte de a le servi, feliaza-le fin, apoi pune-le la marinat in otet. La final scurge-le si serveste-le.

Daca ai pus la marinat mai multe capsuni decat ti-a trebuit, pune surplusul intr-o punga, apoi bag-o in congelator. Astfel rezista in jur de un an. Totusi, tine cont de faptul ca nu vor arata asa bine cand vor fi decongelate.

Bine de stiut
- macerarea incepe instant din momentul in care fructele sunt amestecate cu zahar sau alt mix pregatit special;
- pentru cele mai bune rezultate, fructele se lasa la macerat de la 30 de minute pana la cateva ore.

Autor:  Alina Tibichi