Site coolinaria.ro

Papadia si sanatatea


Papadia si sanatatea Papadia, o planta banala pentru unii, e folosita de sute de ani pentru a trata anemia, unele probleme dermatologice, sanguine si chiar si anemia.
Mai putin stiut este faptul ca, in medicina chineza, papadia trateaza apendicita si inflamatiile mamare.

Papadia este o sursa de: betacaroten, vitamine (A, B, C, D), minerale (calciu, zinc, magneziu, potasiu, fier, fosfor), fibre, proteine.

Beneficii pentru sanatate
- are proprietati antioxidante (impiedica imbatranirea prematura si nu numai);
- are proprietati anti-canceroase. Datorita frunzelor (contin antioxidanti si fitonutrienti), impiedica aparitia si dezvoltarea celulelor canceroase;
- are efect diuretic, astfel ca elimina excesul de apa si sare din organism si curata rinichii. Ba mai mult, impiedica dezvoltarea bacteriilor din sistemul urinar;
- are proprietati anti-inflamatorii;
- ajuta la digestie. Papadia functioneaza ca un laxativ usor, stimuleaza pofta de mancare si echilibreaza bacteriile „bune” din intestine;

- imbunatateste functionarea ficatului prin eliminarea toxinelor, hidratare si echilibrarea electrolitilor;
- este buna pentru detoxifierea vezicii biliare si a ficatului;
- conform unor studii mai recente, papadia regleaza nivelul zaharului din sange si al insulinei, astfel ca e benefica pentru diabetici;
- scade tensiunea arteriala si colesterolul;
- intareste sistemul imunitar, luptand impotriva ciupercilor si a microbilor, conform unor studii efectuate pe animale;
- vitamina A este importanta in prevenirea si tratarea cancerului de piele si pulmonar.



Despre papadie
- poti folosi de la papadie si frunzele, si floarea, si radacina;
- scapi de gustul usor amarui daca recoltezi papadia primavara sau toamna;
- este ideala in salate;
- florile de papadie se folosesc in salate orientale, ciorbe sau se consuma prajite. Incearca 3 retete cu papadie;
- radacina de papadie se usuca, se toaca marunt, apoi se pune in apa fierbinte, pentru prepararea unei bauturi care inlocuieste ceaiul ori cafeaua;

- infuzia se pregateste din 1-2 lingurite de frunze uscate si apa fierbinte, iar decoctul din radacina uscata;
- evita consumul de papadie daca stii ca ai alergie la crizanteme, margarete, musetel si galbenele;
- femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa evite consumul de papadie;
- trebuie evitata, de asemenea, de catre persoanele care au gastrita sau ulcer, intrucat stimuleaza secretia de acid gastric.

Autor:  Alina Tibichi