Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit in stil mediteranean


Sfaturi pentru gatit in stil mediteranean Se spune ca locuitorii zonei mediteraneene sunt printre cei mai sanatosi din lume, iar asta datorita, in principal, regimului alimentar.

Bogat in grasimi sanatoase, cereale, fructe si legume, el e recomandat tuturor celor care vor sa-si schimbe dieta si sa amelioreze simptomele diverselor afectiuni.

Iata cateva sfaturi pentru gatit in stil mediteranean:
- inlocuieste untul cu ulei de masline sau de canola ori de cate ori este posibil. Daca se poate, cumpara ulei de masline extravirgin;
- in loc de alimente procesate, mananca seminte, fructe si nuci. Acestea sunt gustari sanatoase;
- serveste la cina salate cu legume cu frunze verzi;
- prepara paste, paine si orez din cereale integrale;
- pregateste-ti mancaruri din legume de cel putin sase ori pe saptamana;
- serveste saptamanal 1-2 garnituri de legume;
- consuma peste de cel putin doua ori pe saptamana;

- carnea rosie mananc-o in portii mici;
- nu bea mai mult de 1-2 pahare de alcool la masa;
- inlocuieste prajiturile cu fructe;
- savureaza fiecare inghititura;
- daca vrei o gustare sanatoasa, amesteca iaurt semidegresat cu cereale integrale, fructe proaspete si nuci;
- foloseste coaja rasa de lamaie pentru salate intrucat intensifica gustul de sodiu si nu mai simti nevoia sa adaugi sare;

- consuma cat mai multe rosii. Feliate, piure, coapte la gratar sau umplute, ele sunt perfecte pentru marinate. Au multi nutrienti si hidrateaza;
- fructele si legumele sunt bogate in antioxidanti, iar acestia, printre altele, tin la distanta cancerul si previn imbatranirea prematura;
- niciodata nu servi micul dejun fara un fruct;
- alege fructe si legume colorate, intrucat contin si micronutrienti esentiali, care tin sub control inflamatiile si au grija de artere;
- evita sa servesti un fel principal pe baza de produse de origine animala. Acestea ar trebui sa fie, de fapt, garnitura;
- consuma produse de sezon. Sunt mult mai sanatoase si mai ieftine ca restul.

Reteta gatita in stil mediteranean – Paste cu capere si fasole
Ingrediente:
paste linguine, 1 ceapa dulce tocata, 2 linguri ulei de masline, 3 catei de usturoi tocati marunt, 1 lingurita fulgi de ardei iute rosu uscati, rosii din conserva, ansoa scursa, capere scursi, fasole alba scursa si clatita, masline verzi, parmezan Mod de preparare
Soteaza ceapa in uleiul de masline, pana devine translucida, apoi pune fulgii de ardei iute si usturoiul. Dupa un minut adauga fasolea, rosiile, caperele si ansoa. Amesteca si lasa sa fiarba 15-20 de minute, la foc mic.
Gateste pastele conform instructiunilor de pe ambalaj, apoi scurge-le, pune-le intr-o farfurie si adauga sosul fiert. Serveste cu parmezan ras si masline.

Autor:  Alina Tibichi