Site coolinaria.ro

Trucuri pentru gatit cu branza


Trucuri pentru gatit cu branza Sa gatesti cu branza e relativ simplu, dar trebuie sa ai, totusi, cateva lucruri in vedere pentru a nu compromite mancarurile.

Selectie si depozitare
- gusta branza inainte de a o cumpara. S-ar putea sa fie mult prea sarata pentru gustul tau;
- uita-te cu atentie la branza. Daca e mai moale, inseamna ca e proaspata si are aroma discreta. Daca e un sortiment tare, atunci e sarata si are savoare puternica;
- branza se tine intotdeauna in frigider, in cutie speciala (spre exemplu, intr-o cutie pentru camembert). Nu o pune in usa frigiderului, pentru ca acolo temperatura oscileaza;
- branza tare trebuie invelita in hartie cerata, apoi bagata in punga de plastic, cu fermoar, ca sa-si pastreze calitatea.

Sfaturi de la gospodine
- daca vrei sa dai branza pe razatoare, fa-o atunci cand e proaspat scoasa din frigider. Altfel se va inmuia. Ideal ar fi sa obtii branza rasa folosind cutitul sau tocatorul electric;
- branza proaspata sau moale nu poate fi data pe razatoare, ci maruntita cu mainile;
- daca branza are o coaja cu gust foarte intens, e mai bine sa o indepartezi. Altfel risti sa schimbe gustul mancarurilor;
- daca vrei sa topesti branza sau sa o pui intr-o mancare fierbinte, cum ar fi o portie de paste, adaug-o exact inainte de a servi preparatul;
- cand pui branza in sosul bechamel, ai grija sa omogenizezi compozitia. In caz contrar, va avea gust de faina si unt;

- daca vrei sa prepari mancare cu un sortiment de branza mai scump, testeaza-l mai intai. E posibil sa nu aiba nici o savoare in preparat si sa cheltuiesti inutil banii;
- cand faci sos Mornay, e absolut necesar sa-l indepartezi de foc inainte de a pune branza. Intrucat aceasta e formata din particule solide si lichide de lapte, cand e expusa brusc la o temperatura mare, se incheaga;
- cand pregatesti ceva cu branza la cuptor, tine cont de faptul ca temperatura mare reduce umiditatea din interior. Asadar, cu cat tii tava in cuptor mai mult, cu atat va fi mai uscata mancarea. Ca sa nu se usuce, adauga putina smantana sau lapte obisnuit;
- temperatura ideala pentru branza, in cuptor, este de aproximativ 190 de grade Celsius;



- sosul de branza amestecat cu putina zeama de lamaie nu se va inchega, dar mai bine adaugi coaja rasa de lamaie, ca sa aiba o aroma mai puternica. Bineinteles, in functie de sortimentul de branza ales, poti inlocui coaja de lamaie cu cea de lime ori portocala;
- unele sortimente de branza nu se topesc, indiferent ce ai face. Este vorba despre: mozzarella proaspata, ricotta, branza de vaca, feta;
- sortimente care se topesc: chevre, Edam, Gruyere, cheddar. Bineinteles, cand se topesc, au texturi diferite;
- daca pui o felie de branza cu multe grasimi intr-un burger, fa-o cu vreo 2 minute inainte de a lua carnea de pe foc si a o pune in sandvis. Astfel, branza se va topi putin si va fi mai buna.

Autor:  Alina Tibichi