Site coolinaria.ro

5 retete cu carne de vita


5 retete cu carne de vita Carnea de vita este deopotriva gustoasa si sanatoasa. Asadar, ti-am pregatit 5 idei de retete cu carne tocata si ficat de vita pe care iti propunem sa le gatesti in perioada urmatoare:

1. Lasagna cu zucchini si carne de vita
Ingrediente:
2 cepe mici, 1 catel de usturoi zdrobit, cca 50 gr ceapa tocata, 2 rosii mici, 1/2 lingurita oregano uscat, cca 2 dovlecei zucchini medii, cca 250 gr carne tocata de vita, pasta de rosii, 1/2 lingurita busuioc uscat, 1/4 lingurita cimbru uscat, cca 50 ml apa, 1/8 lingurita piper, 1 ou, 1 lingurita faina, cca 100 gr mozzarella razuita, branza semi-degresata de vaca
Mod de preparare
Coace dovleceii feliati pana cand se inmoaie. Lasa-i deoparte. Prajeste ceapa si carnea, apoi scurge grasimea si adauga rosiile, pasta de rosii, usturoiul, oregano, busuiocul, cimbrul, apa si piperul. Lasa mancarea sa inceapa sa fiarba. Redu focul la minim.
Bate spuma oul si pune in el branza de vaca, jumatatea din mozzarella si faina. Dupa 10 minute de fiert la foc redus, intinde compozitia cu carne intr-o tava, pune jumatate din dovlecei, apoi tot mixul cu branza. Acopera cu restul de carne (daca ti-a mai ramas) si cu ceilalti dovlecei. Coace timp de o jumatate de ora, la cca 170 grade Celsius. La final scoate tava, presara restul de mozzarella si baga inapoi, pentru 10 minute.

2. Hamburgeri coreeni
Ingrediente:
cca 450 gr carne tocata de vita, 4 linguri sos de soia, piper negru, o lingura usturoi tocat, 3 linguri ceapa verde tocata, 1 lingura ulei vegetal, 1 lingura seminte de susan, 2 linguri zahar
Mod de preparare
Amesteca toate ingredientele intr-un bol mare, apoi ia cate o lingura din compozitie, modeleaz-o sub forma de hamburger si pune la prajit.

3. Burgeri Gyro
Ingrediente pentru compozitie:
cca 75 gr carne de miel, cca 200 gr carne tocata de vita, 200 gr firimituri de paine, 50 gr ceapa tocata marunt, 1 catel de usturoi zdrobit, 1/2 lingurita mix "All spice", 1/2 lingurita coriandru, 1/2 lingurita chimion, sare, 1/8 lingurita piper negru
Ingrediente pentru topping: 2 linguri otet de vin alb, 1/2 lingurita oregano uscat, 1/4 lingurita sare, 1/8 lingurita piper negru, cca 75 ml ulei de masline, 4 rosii tocate, 1 ceapa mica, 1 castravete mic
Ingrediente pentru servire: salata verde, sos Tzatziki, 4 felii de paine



Mod de preparare
Amesteca usturoiul cu carnea de miel, carnea de vita, "All spice", firimiturile de paine, ceapa tocata, coriandrul si chimionul. Adauga piper si sare si omogenizeaza, apoi acopera si da la rece timp de 2 ore.
In alt bol amesteca oregano cu otetul, un sfert de lingurita de sare si 1/8 lingurita de piper. Treptat adauga uleiul si omogenizeaza. Pune apoi ceapa feliata, rosiile si castravetele. Acopera si lasa la marinat 2-8 ore.
La final, incinge ulei si prajeste in el burgerii. Cand i-ai terminat, pregateste sandvis din 2-3 bucati, felii de paine si serveste cu sos Tzatziki ori salata verde.

4. Ficat de vita cu lamaie
Ingrediente:
6 felii bacon, cca 50 gr faina 550, 2 lingurite seminte de marar uscate, piper, sare, cca 200 gr ficat de vita taiat bucatele, 3 linguri unt / margarina, 2 linguri zeama proaspata de lamaie, 1 lingurita patrunjel proaspat tocat, 1 lingurita coaja de lamaie rasa
Mod de preparare
Gateste baconul pana cand devine crocant, apoi pune-l pe prosoape absorbante de bucatarie. Taie-l in bucatele cat mai mici. Amesteca faina cu sarea, piperul si mararul, intr-o punga. Adauga ficatul. Omogenizeaza, apoi pune totul la fript (cam 4-6 minute). Ia-l din tigaie si pune-l intr-o farfurie. Topeste untul sau margarina, adauga zeama de lamaie, baconul si patrunjelul. Pune ficatul inapoi in tigaie. Cand s-a infierbantat, scoate-l si serveste-l cu coaja rasa de lamaie.



5. Paste cu carne de vita
Ingrediente:
cca 450 gr carne tocata de vita, 200 gr ceapa tocata, 2 catei de usturoi zdrobiti, sos pentru paste, 230 gr sos clasic, 230 ml supa de pui, 1 lingurita frunze uscate de oregano, 1 pachet paste penne ziti gatite conform instructiunilor de pe ambalaj, mozzarella rasa, parmezan ras
Mod de preparare
Incinge cuptorul la 160 de grade Celsius. Gateste carnea, ceapa si usturoiul timp de 6-8 minute, la foc mediu (amesteca in mod frecvent). Adauga sosul pentru paste, oregano si supa de pui. Redu focul si lasa sa fiarba 10 minute. Pune apoi sosul classic (rosii, usturoi, vin). Amesteca.
Muta compozitia cu paste intr-o tava de copt, presara mozzarella si parmezan, acopera cu sos, apoi cu restul de paste (daca ti-au mai ramas). Inveleste tava cu folie de aluminiu si baga in cuptor. Dupa 20 de minute scoate, presara restul de branza si baga inapoi, pentru 10 minute (tava sa nu fie acoperita).

Autor:  Alina Tibichi