Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit ardei gras


Sfaturi pentru gatit ardei gras In perioada aceasta sunt mai scumpi, insa datorita numeroaselor beneficii pentru sanatate, nu ar trebui sa-i ocolim.
Ardeii grasi, caci despre ei este vorba, sunt gustosi si usor de gatit.
Uite cateva sfaturi:

Selectie si depozitare
- ardeii rosii, portocalii si galbeni sunt mai dulci decat cei verzi, intrucat acestia din urma nu sunt copti;
- cumpara ardei gras cu o coaja curata, stralucitoare, intacta si fara pete;
- ai grija ca ardeii sa fie tari si grei, pe masura dimensiunii lor;
- pot fi tinuti in frigider in jur de o saptamana.

Cum se taie ardeii grasi?
Intai de toate, spala leguma sub un jet de apa rece. Apoi decupeaza capatul cu codita, sub forma unui cerc. Intoarce ardeiul cu gura in jos si bate-l usor cu un cutit ca sa se desprinda toate semintele.

Sfaturi de la gospodine
- ardeiul gras poate fi consumat si crud, si gatit (prajit, la cuptor, pus in sosurile pentru paste);
- este ideal pentru platoul cu aperitive, alaturi de branza, chiftelute, mezeluri, masline;
- pusi pe gratar, ardeii grasi se indulcesc. Incinge grillul la 260 grade Celsius si tapeteaza cu folie de aluminiu o tava de copt. Taie in sferturi ardeii, pune-i pe folie, iar tava deasupra grillului. Sunt gata cand coaja se innegreste. Odata copti, muta-i intr-un lighean cu apa rece. Astfel ii vei putea curata mai usor;
- serveste ardeii grasi, facuti la grill, cu salate, smantana, branza de capra;
- taie ardeiul gras in fasii si pune-l intr-un vas temorezistent, cu 2 linguri de apa, apoi acopera-l si baga-l in cuptorul cu microunde, la temperatura mare. Dupa 2 minute ar trebui sa fie gata;



- la aburi e gatit cam in 12-15 minute;
- ardeii grasi pot fi gatiti foarte si in tigaie wok;
- cand ii servesti cu paste, ii poti pune cruzi, fierti, caliti, copti;
- foloseste-i drept topping pentru pizza;
- ardeii umpluti sunt renumiti pentru aroma lor. Pregateste umplutura ca pentru sarmale, apoi distribui-o uniform in ardei. La final, pune-le capacelele (capetele decupate), muta-i intr-o oala sau vas termorezistent, acopera-i cu apa si da-i la cuptor sau lasa-i sa fiarba la foc mic. Spre final, pune niste bulion sau pasta de rosii. Astfel, vor prinde si culoare, si vor avea un gust mai intens.

Idei de retete cu ardei gras:
- salata cu taitei asiatica. Ingrediente pentru dressing: otet de orez, ulei de masline, ulei de susan, usturoi, sos de soia, zahar. Ingrediente pentru salata: frunze de coriandru, frunze de busuioc, ceapa verde, ardei gras rosu si galben, morcov, arahide, taitei;
- paste penne cu carnaciori si ardei gras;
- legume la gratar cu carnati;
- enchilada cu carne de curcan. Soteaza ceapa si ardeii grasi, apoi pune carnea de vita tocata, amesteca 2-3 minute, adauga branza si sos si da totul la cuptor pentru o jumatate de ora.

Autor:  Alina Tibichi