Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru facut fudge (ciocolata caramel)


Sfaturi pentru facut fudge (ciocolata caramel) Cand nu prea stii ce desert sa mai pregatesti si nici nu-ti permiti sa cumperi ceva, pregateste... fudge (ciocolata caramel).
La cat de bun si usor de facut este, ar fi pacat sa dai banii pe alimente din comert.

Uite cateva lucruri bine de stiut despre fudge:

Sfaturi de la gospodine
- secretul unui fudge reusit este sa respecti intru totul instructiunile. Asadar, pune ingredientele in ordinea mentionata, foloseste un termometru, asteapta ca mixul sa ajunga la temperatura potrivita inainte de a-l lua de pe foc etc.;
- foloseste o tigaie grea, cu pereti inalti, ca sa ai loc suficient pentru a amesteca ingredientele;
- inainte sa pui ciocolata caramel in tava, adauga-i nuci tocate, alune, migdale, nuci macadamia etc.;
- fudge-ul se poate servi cu limonada, cappucino cu lapte, frunze de menta;
- laptele integral poate fi inlocuit cu lapte condensat, iar in loc de cacao pune ciocolata amaruie razuita.

Reteta clasica de fudge
Ingrediente:
cca 450 gr zahar alb, 50 gr pudra de cacao, 1/2 lingurita sare, 230 ml lapte integral, 2 linguri de unt, 2 lingurite vanilie
Mod de preparare
Pas 1:
Mixeaza sarea cu pudra de cacao si cu zaharul, apoi adauga laptele (nu e nimic daca se formeaza cateva cocoloase. Se vor dezintegra in timpul fierberii). Da focul la minim, pune compozitia intr-o tigaie cu pereti inalti si amesteca usor in ele pentru a se omogeniza si pentru ca zaharul sa se topeasca.



Pas 2: Cand compozitia nu mai pare asa grea, mareste intensitatea focului si lasa compozitia sa inceapa sa fiarba. Este gata atunci cand o picatura din ea, pusa intr-un pahar cu apa rece, se comprima. Evita pe cat posibil sa razi peretii vasului in care gatesti.

Pas 3: Dupa vreo 10 minute din momentul in care a inceput mixul sa fiarba, verifica temperatura. Daca a ajuns la 110-112 grade Celsius, este gata. Opreste focul si continua sa amesteci in tigaie inca vreo 5 minute, pana cand se ingroasa, adaugand vanilia si untul. Pune tigaia apoi in chiuveta cu apa rece ca gheata.

Pas 4: Dupa ce s-a racit cat de cat, toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si presara ciocolata alba. Amesteca cu un betisor pentru a o incorpora cat mai bine. Las-o peste noapte la temperatura camerei.

Autor:  Alina Tibichi