Site coolinaria.ro

Ce sa mananci cand inveti pentru examene?


Ce sa mananci cand inveti pentru examene? Cand te pregatesti pentru examene sau ai de invatat mai mult, nu-ti permiti sa mai stai si prin bucatarie. Preferi sa iei cate ceva de prin supermarket.

De multe ori, insa, aceste produse nu sunt tocmai alegerea potrivita. Chipsurile, mancarurile procesate si sucurile energizante ne fac mai mult rau decat bine.

Ca sa economisesti timp si sa ai grija si de tine, noi iti recomandam cateva gustari sanatoase:

1. Gustare cu banane
Ingrediente:
2 foi de tortilla, 2 banane fara coaja, cca 50 gr unt de arahide / migdale / din seminte de floarea-soarelui
Mod de preparare
Intinde cate 2 linguri de unt pe fiecare foaie de tortilla, apoi pune cate o banana intreaga intr-o margine si ruleaza. Fie le servesti asa, fie le feliezi. Daca foile de tortilla sunt destul de rigide, baga-le la microunde, cu un prosop de bucatarie umezit intre ele, cam 15-20 de secunde.
De ce este recomandata aceasta gustare? Pentru ca doua banane consumate zilnic iti dau energie pentru o ora si jumatate. Si sa nu uitam ca acest fruct are o multime de beneficii pentru sanatate.

2. Hummus la borcan
Ingrediente:
1 catel de usturoi, 2 linguri zeama de lamaie proaspata, 2 linguri de tahini, sare, cca 50 ml ulei de masline, cam 400 gr naut clatit si scurs, 1/4 lingurita pudra chili, 12 bucatele de morcov, 12 bucatele de telina, 12 rosii cherry, 4 borcane
Mod de preparare
Da prin tocatorul electric primele 7 ingrediente, apoi imparte-le in cele 4 borcane si pune in fiecare o cantitate egala din restul ingredientelor, dupa care infileteaza capacele.
De ce este recomandata aceasta gustare? Pentru ca aproximativ 230 gr de naut inseamna 84.5% din doza zilnica recomandata de mangan, acest mineral ajutand la producerea energiei de care avem nevoie zilnic. Bineinteles, nautul are si alte beneficii pentru sanatate.

3. Sandvis cu mere
Ingrediente:
1 mar curatat si taiat julienne, unt de migdale, granola
Mod de preparare
Intinde unt de migdale pe fiecare felie de mar, apoi presara granola si acopera cu alta felie de mar, ca si cum ai pregati un sandvis.

4. Naut aromat
Ingrediente:
2 linguri ulei de masline, cca 800 gr naut gatit sau la conserva, condimente preferate
Mod de preparare
Incinge cuptorul la 170 de grade Celsius. Clateste si scurge nautul, apoi lasa-l sa se usuce. Pune-l intr-o tava tapetata cu hartie pergament si baga-l in cuptor pentru 45-60 de minute sau pana cand devine crococant. Scoate-l, stropeste-l cu ulei de masline si presara condimentele dorite. Poate fi tinut pana la 4 zile, intr-o punga inchisa foarte bine.



Poti amesteca nautul cu:
- mix de susan: 1 lingurita ulei de susan, 1 lingurita pudra de usturoi, 1/2 lingurita sare de mare, o lingura seminte de susan;
- mix de scortisoara: 1 lingurita de scortisoara, putina nucsoara, 1/4 lingurita sare de mare, 2 linguri miere de albine;
- mix de parmezan: cca 50 gr parmezan ras, 1 lingurita pudra de usturoi, 1/4 lingurita piper, 1/2 lingurita sare de mare.

5. Budinca de avocado
Ingrediente:
4 fructe avocado coapte, cca 50 ml lapte de cocos, 4 linguri pudra de cacao neindulcita, 3 linguri miere, 2 linguri extract de vanilie, foarte putina sare, cca 60 gr ciocolata neagra, topping (frisca, bombonele mici, crema de cocos)
Mod de preparare
Curata fructele de coaja si sambure si da-le prin tocatorul electric. Adauga apoi restul ingredientelor, cu exceptia celor pentru topping. Dupa 2-3 minute ar trebui sa obtii o pasta cremoasa. Pune-o intr-un pahar si acopera cu toppingul preferat.

6. Gustare cu afine
Ingrediente:
cc 200 gr afine, cca 200 gr iaurt grecesc degresat, 1 lingurita nectar de agave, cca 200 gr granola
Mod de preparare
Dezgheata afinele in cuptorul cu microunde, apoi pune ingredientele in straturi intr-un pahar, amesteca si serveste.
De ce este recomandata aceasta gustare? Printre alte beneficii, se pare ca afinele imbunatatesc memoria.

7. Mingiute cu Nutella
Ingrediente:
cca 100 gr Nutella, cca 100 gr nuca de cocos razuita, cca 100 gr miere de albine, 100 gr fulgi de ovaz, 100 gr alune prajite, 2 linguri seminte de in, 1 lingura seminte de chia, 2 lingurite extract de vanilie, 1/2 lingurita de sare
Mod de preparare
Amesteca toate ingredientele intr-un robot sau tocator electric. Pune compozitia intr-un bol, acoper-o si bag-o in frigider. Dupa aproximativ o ora, ia cate o lingura din compozitie si modeleaz-o sub forma de mingiute. Le poti servi imediat.

Autor:  Alina Tibichi