Site coolinaria.ro

Mararul si sanatatea


Mararul si sanatatea In bucatarie, mararul este folosit cel mai adesea pentru a da aroma mancarurilor si pentru a pune muraturi pe iarna.

Intrucat nu este o planta foarte pretentioasa, creste si in locuri mai umede, si in locuri mai uscate, facand parte din aceeasi familie cu patrunjelul, dafinul si chimionul.
Este originar din sudul Rusiei, din regiunea mediteraneana si din vestul Africii, dar este raspandit pe tot globul.

Cuvantul "marar" provine din norvegiana veche si inseamna "a potoli o durere".
Numele reflecta, asadar, utilizarile de odinioara ale acestei plante, si anume tratarea durerilor de stomac si a insomniei.

Stiai ca... in Grecia si Roma Antica, mararul era simbolul bunastarii?

Mararul e o sursa de: vitamine (A, B, C), minerale (calciu, magneziu, mangan, fier) si fibre dietetice.

100 gr de marar = doar 43 de calorii.

Beneficii pentru sanatate
- are doua componente datorita carora este bun pentru organismul nostru, si anume monoterpene si flavonoizi. Despre primele se stie ca activeaza o enzima care impiedica actiunea radicalilor liberi;
- neutralizeaza anumite tipuri de carcinogeni, cum ar fi cei din fumul de tigara, din fumul de la gratarul cu carbuni, dar si din fumul rezultat in urma arderii gunoaielor;
- are proprietati anti-bacteriene, ca si usturoiul;
- calciul este important pentru sistemul osos, mai ales in cazul femeilor aflate la menopauza, dar si atunci cand apare artrita reumatoida;
- a fost folosit de Hipocrate, parintele medicinii, intr-o reteta pentru curatarea cavitatii bucale;



- soldatii aplicau semintele de marar pe arsuri ca sa grabeasca vindecarea;
- nu contine absolut deloc colesterol;
- are putine calorii;
- datorita vitaminelor din complexul B, tine sub control nivelul colesterolului din sange;
- are multe uleiuri volatile esentiale;
- eugenolul, un tip de ulei volatil, este folosit pentru proprietatile antiseptice si anestezice locale. Tot Eugenolul micsoreaza nivelul zaharului din sange la diabetici;
- uleiul de marar, extras din semintele acestuia, are proprietati dezinfectante, sedative, anti-spasmice, digestive si calmeaza durerile abdominale.

Autor:  Alina Tibichi