Site coolinaria.ro

O noua metoda de gatit pestele: posarea in ulei


O noua metoda de gatit pestele: posarea in ulei Posarea pestelui, adica pregatirea lui in lichid si la foc mic, este o tehnica frantuzeasca clasica.

Traditional se foloseste supa pentru aceasta metoda, dar mai nou exista si varianta cu ulei de masline.

Nu trebuie decat sa cufunzi o bucata de peste sau cativa creveti in baie calda de ulei de masline, apoi sa-l / sa-i gatesti la temperatura mica.
La final, pestele are o textura usor moale, ca de matase.

Cum se gateste pestele in ulei de masline, prin posare?
Pas 1:
Scoate pestele din frigider, curata-l, asezoneaza-l cu ce doresti (sare, piper, ierburi aromatice), apoi lasa-l la temperatura camerei in jur de o ora. In acest timp, el absoarbe din savoarea condimentelor si se si incalzeste.
Pas 2: Incalzeste uleiul de masline intr-o tigaie cu pereti inalti. Ca sa stii cand ajunge la 49-50 de grade Celsius, foloseste un termometru de bucatarie.
Pas 3: Pune pestele in vas, apoi baga-l in cuptor, pentru fix 25 de minute. Este mai bine ca pestele sa fie taiat in bucati mici, dar mai groase. Astfel se va gatit mai repede si va avea nevoie de ulei mai putin. Daca vrei, poti sa pui si in tigaie niste usturoi sau ierburi aromatice.

Sfaturi de la gospodine
- ideal de gatit in ulei de masline este pestele aromat si cu textura tare. Alege, asadar, tonul, somonul si chiar crevetii. Asigura-te ca fileurile de peste sunt destul de groase, cam de 2,5 cm;
- foloseste ulei de masline extravirgin, pentru ca aroma acestuia patrunde bine in carnea de peste;
- gateste intr-o tigaie nu doar cu pereti mai inalti, ci si mai lata, ca sa ai loc sa pui pestele intr-un singur strat;
- se spune ca timpul magic pentru a gatit perfect peste si fructe de mare este de 25 de minute. Bineinteles, el depinde de primul pas, si anume tinerea pestelui la temperatura camerei in jur de o ora, inainte de a fi gatit;
- daca pui pestele la posat direct din frigider, scade mult temperatura uleiului si se mareste timpul de gatire in cuptor;
- daca prin prajire se formeaza o crusta, prin posare, pestele e gatit uniform;
- cand pestele se albeste, inseamna ca e gata.



Ce poti face cu uleiul de la posare?
Vestea buna este ca il poti folosi de mai multe ori pentru a gati fructe de mare prin aceasta metoda. Lasa-l sa se raceasca la temperatura camerei, apoi strecoara-l printr-o sita fina, toarna-l intr-o sticla si baga-l in frigider. Este bun timp de trei saptamani. Alta varianta ar fi sa pregatesti o salata, cu care sa servesti pestele facut prin posare, si sa o asezonezi cu acest ulei.

Pestele se serveste cu felii de lamaie, capere si patrunjel proaspat tocat sau cu salata de rucola si dressing de vinegreta. Indiferent care iti place mai mult, ideea este sa-l mananci cu ceva mai acru pentru a nu avea senzatia ca este foarte gras.

Autor:  Alina Tibichi