Site coolinaria.ro

Importanta sucurilor de fructe in diete


Importanta sucurilor de fructe in diete Multe diete presupun un consum mai mare de fructe si legume, dar pentru ca multe persoane nu obisnuiesc sa le manance, e mai usor si mai comod sa le transforme in sucuri.

Ca sa obtii sucuri cat mai sanatoase (sa contina multe minerale si vitamine), cumpara cat mai multe produse si amesteca-le (ideea este sa consumi 2 fructe intregi zilnic si 3-4 legume).

Bine de stiut:
- fructele si legumele contin fibre. Se stie foarte bine ca acestea mentin satietatea o perioada mai mare (asadar sunt ideale pentru diete), stimuleaza digestia si ajuta si la eliminarea toxinelor din organism;
- daca vrei ceva cu putine calorii, pregateste-ti sucuri si smoothie-uri de legume. Calorii mai multe obtii daca pui fructe;
- ca sa mentii un echilibru, adauga in sucuri niste proteine (surse sanatoase: iaurt grecesc, lapte de migdale, unt de arahide, seminte de in).

Inainte de a incerca sa adopti o dieta pe baza de sucuri, gandeste-te ca organismul tau nu avea fibre si proteine suficiente, astfel ca ti se va face pofta mai ales de dulciuri si vei tentat sa incalci regulile. Cat despre lipsa proteinelor, ei bine, aceasta duce la scaderea masei musculare, nu la arderea grasimilor.

Asadar, ideal este sa urmezi o dieta doar dupa ce ai discutat cu un nutritionist. In functie de ce iti doresti si de organism, el este in masura sa-ti prescrie un regim alimentar adecvat.

De ce mananci mai mult decat iti trebuie?
O mare parte din aceasta "greseala" e pusa pe seama emotiilor. Mancatul in exces apare din mai multe cauze, si anume:
- emotii: unele persoane se refugiaza efectiv in mancare atunci cand sufera de depresie, sunt triste ori anxioase;
- ganduri negative;
- stima de sine redusa;
- neatentie. De cate ori nu ti s-a intamplat sa te uiti la TV si sa ai alaturi o farfurie cu mancare sau niste chipsuri? etc.
Inlocuieste mancatul in exces cu: o plimbare, mers la sala, baie relaxanta, curatenie, spalarea masinii etc.



Ce sa faci ca sa nu te ingrasi mai mult?
- bea apa sau lichide cu foarte putine calorii;
- renunta la gustarile nocturne. Daca, totusi, nu te poti abtine, mananca ardei grasi, un morcov, o prajitura sub 100 de calorii etc.;
- asigura-ti 4-5 mese mai mici zilnic, nu 3 foarte consistente;
- consuma proteine la fiecare masa;
- daca stomacul iti permite, consuma condimente. Despre ardeiul iute, spre exemplu, se spune ca stimuleaza metabolismul, astfel ca ajuta la arderea caloriilor;
- inlocuieste portia de paste cu o salata de legume;

- nu sari niciodata peste micul dejun;
- nu apela la diete-minune. Ca sa slabesti sigur si sanatos, trebuie sa o faci treptat;
- odihneste-te 7-8 ore pe noapte. Oamenii de stiinta spun ca lipsa somnului duce la o alimentatie nepotrivita;
- bea alcool doar in week-end (si alcoolul contine calorii, si nu putine la numar);
- cumpara-ti guma de mestecat fara zahar;
- odata ce ti-ai atins un obiectiv (ai reusit sa dai jos 2 kilograme), premiaza-te. Mergi la shopping, la un cinema, cumpara-ti cosmetice etc.

Autor:  Alina Tibichi