Site coolinaria.ro

Ghidul sosurilor italiene


Ghidul sosurilor italiene Pastele sau pizza nu ar fi la fel fara sosurile italiene specifice.
Retetele traditionale au drept ingredient de baza: rosiile, smantana / unt, branza, carnea, plantele aromatice sau uleiul.

Ca regula generala, cu cat un sos are o aroma mai usoara, cu atat vei simti mai bine gustul preparatelor.

Atunci cand alegi sosul, gandeste-te si cu cel fel de paste il servesti.
Spre exemplu, cel pe baza de rosii se potriveste mai bine cu pastele subtiri decat cu cele tubulare.

Sosuri italiene des intalnite
Sos clasic de paste

Reteta difera de la regiune la regiune, dar, in principal, se pregateste din: rosii, legume tocate marunt, ulei de masline si condimente. Se serveste si cu mancaruri pe baza de peste sau carne de pui.

Sos bolognez
Cel mai adesea, contine cel putin doua tipuri de carne (porc, vita, pui). Daca in unele sosuri se pune carne tocata, pentru acesta ea se taie in bucati fine. Alte ingrediente: telina, ceapa, ardei iute, morcovi, ulei de masline, rosii, vin alb, plante aromatice (frunze de dafin, oregano, busuioc, nucsoara).
In unele regiuni se mai pune smantana sau lapte. Sosul bolognez se serveste cu fettuccine, tagliatelle, lasagna, cannelloni si cu paste tubulare.

Sos Marinara
Ingrediente: rosii zdrobite, usturoi, busuioc, ceapa, ulei de masline, oregano. In functie de reteta, se mai pun: ardei iute, codimente, miere de albine, zahar.



Sos Amatriciana
Reteta traditionala contine carne de porc sotata in ulei de masline, ceapa si usturoi, amestecata cu rosii, putin chili si piper negru. Se serveste cu pancetta, ravioli, bucatini.

Sos Puttanesca
Este foarte aromat si picant, bineinteles dupa gustul fiecaruia. Se face din: fulgi de ardei iute, usturoi, capere si ansoa. E perfect cu creveti, spaghete si paste linguine.

Sos Arrabbiata
E mult mai picant decat cele mentionate pana acum si se serveste cu carne de pui, fructe de mare, pizza etc.

Sos Formaggi
Clasicul sos se face din 4 tipuri de branza, amestecate cu alte ingrediente. Cele mai des folosite sunt: cheddar, fontina, gruyere, gorgonzola, mozzarella, ricotta, parmigiano. In functie de pastele cu care va fi servit sosul, sunt alese si sortimentele de branza.

Sos Alfredo
Se face din: smantana grasa, parmezan razuit, unt, piper si, uneori, nucsoara.



Sos Carbonara
Bucatarii recomanda servirea acestui sos cu paste linguine sau cu spaghete.

Sos cu votca
Are textura cremoasa, de aceea e potrivit pentru: penne, tortellini, ravioli, rigatonni sau paste ziti. Reteta include: smantana, rosii, ulei de masline, votca, ceapa, condimente, usturoi.

Sos Alla Grica
Prima varianta provine din zona Amatrice si contine: carne de porc sotata in ulei de masline, ceapa, usturoi, piper negru si putin chili. A doua varianta presupune adaugarea rosiilor (pentru culoare si gust). Sosul Alla Grica e perfect pentru: ravioli, perciatelli, bucatini.

Sos Pesto
E pe baza de plante aromatice, reteta continand: patrunjel, busuioc, seminte de pin, parmezan, ulei de masline, usturoi. Bineinteles, exista mai mule variante ale acestui sos. Spre exemplu, intr-una se folosesc rosii deshidratate la soare pentru a-l colora.

Sos Gribiche
De obicei, e servit ca dressing pentru salate, carne de pui, peste ori oua. Seamana bine la gust cu sosul tartar, fiind pregatit din: arpagic, patrunjel, capere, castraveti cornichon, otet, condimente, ulei si oua.



Sos Fresca
E preferat de multe persoane intrucat e facut din alimente care nu necesita gatire.

Sos cu spanac
Da aroma nu doar pastelor, ci si mancarurilor cu legume, leguminoase si carne. In functie de regiune, poate fi alb cremos sau rosu (pe baza de rosii). Pentru primul ai nevoie de: branza, usturoi, condimente si spanac proaspat ori congelat. Ca sa iasa bine, ingredientele trebuie mixate intr-un tocator electric, dar sa ai grija sa nu le transformi in piure.
Daca vrei sos de spanac rosu, la lista de ingrediente amintite anterior adauga: rosii sau pasta de rosii, ceapa, zeama de lamaie, masline, ghimbir, chimion, coriandru, cuisoare, paprika si ardei gras rosu.

Sos Ragu
Traditionalul sos se face cu ficat de vita sau de pui si pancetta neafumata, la care se adauga ciuperci, piure de rosii, ulei de masline, telina, ceapa, condimente, vin alb si supa. Fata de restul, acesta se gateste in 3-4 ore.
Exista, bineinteles, variante cu arpagic sotat, smantana, branza, lapte ori morcovi. Sosul Ragu e perfect pentru ravioli si lasagna.

Autor:  Alina Tibichi