Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru friptura si legume la gratar


Sfaturi pentru friptura si legume la gratar Sezonul gratarelor e in toi, dar mici trucuri si sfaturi sunt oricand binevenite.
Cand iti organizezi gratarul de week-end, asigura-te ca stii tot ce trebuie despre cum se pregateste.

Iata cateva sfaturi:
- mentine gratarul curat. Dupa fiecare utilizare spala-l bine si freaca-l cu un burete de sarma ca sa inlaturi particulele mici de carne sau legume. In caz contrar, acestea iau foc sau fumega si dau aroma neplacuta carnaciorilor si nu numai;
- pune pe gratar bucati mai groase de carne, ca sa fie mai suculente, aromate si ca sa aiba o crusta mai crocanta;
- pentru gust mai bun, carnea trebuie potrivita de sare cu vreo 40 de minute inainte sa fie pusa pe gratar. Daca, insa, o sarezi fix inainte, nu faci decat sa o "storci" de toata zeama si obtii o friptura uscata;
- piperul se pune dupa ce ai luat carnea de pe gratar. Daca il pui inainte, va arde si isi va pierde aroma;

- foloseste intotdeauna un termometru pentru gratar. Datorita faptului ca are forma de furculita, il poti folosi si pentru a intoarce carnea;
- carnea care a ajuns la 65,5 grade Celsius mai trebuie tinuta pe gratar cateva minute. In schimb, cea care are 71-72 de grade Celsius poate fi luata si servita;
- dupa ce iei carnea de pe gratar, las-o deoparte 5-10 minute, iar abia apoi serveste-o. Intrucat caldura face ca muschii sa se contracte, zeama care a iesit la suprafata se va reabsorbi, iar preparatul final va avea un gust si o aroma mult mai bune;
- pune o tava cu apa sub grill ca sa mentii aceeasi temperatura tot timpul, iar carnea sa nu arda. Astfel, impiedici flacarile sa ajunga direct la mancare. Daca vrei, poti inlocui apa cu bere, vin, cidru de mere;
- pune sosul dulce pe carne chiar la final, ca sa nu arda.



Poti pregati si legume la gratar!
Morcovii, cartofii si sfecla rosie trebuie fierte, dar nu in totalitate, ci doar cat sa se inmoaie, iar apoi puse pe grill. Restul legumelor se clatesc sub un jet de apa, apoi se usuca folosind prosoape absorbante de bucatarie.
Dupa ce le-ai pregatit pe toate, infige-le in betisoare de frigarui si tine-le o ora intr-o marinata pregatita din: zeama de lamaie, ulei de masline, busuioc, cimbru, arpagic, rozmarin. La final muta-le pe gratar.

Daca folosesti frigarui din lemn, atunci lasa-le sa stea in apa cel putin o jumatate de ora, ca sa nu ia foc apoi.
Cel mai repede, cand e vorba de gratar, sunt gata sparanghelul, ciupercile si dovleceii zucchini. Bineinteles, timpul de preparare depinde si de cantitate si grosime.

Pentru gratar ai nevoie si de:
- suport pentru pulpe de pui
- placa pentru gratar din inox
- set pentru condimente de gratar
- burete pentru gratar cu maner

Retete de incercat:
- muschi de vita la gratar
- frigarui de creveti cu salata
- cotlete de porc la gratar

Autor:  Alina Tibichi