Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru facut tort de inghetata


Sfaturi pentru facut tort de inghetata Stim ca inghetata este preferata celor mici. Si mai stim si ca se apropie Ziua Internationala a Copilului.
Ce le putem oferi micilor sarbatoriti? Un tort de inghetata, bineinteles!
Ca sa fie o surpriza si mai frumoasa, nu-l cumpara, ci gateste-l. Astfel, poti sa-l si personalizezi.

Ingrediente: cca 100 gr faina, cca 65 gr amidon gr amidon de porumb, 4 oua separate, 1/2 lingurita extract de vanilie, cca 100 gr zahar pudra (sau dupa preferinte), cca 460 gr smantana pentru frisca, o lingurita si ceva de gelatina fara aroma, 170 gr zahar, cca 1 kg inghetata

Mod de preparare
Pas 1

Incinge cuptorul la 176 grade Celsius. Greseaza o tava de copt foarte bine, apoi presara niste faina. Cerne restul de faina si amidonul, ca sa obtii o compozitie mai pufoasa si mai fina. Dupa aceea pune-le intr-un bol si amesteca-le cu un tel. Daca vrei, poti sa pui acum niste cacao, in jur de 100 gr.
Pas 2
Pregateste compozitia cu galbenus. Mixeaza vanilia cu galbenusurile si cu jumatate din cantitatea de zahar (85 gr). Ar trebui sa fie gata dupa vreo 5 minute, adica atunci cand mixul e consistent si mai pal.

Pas 3
Pregateste compozitia cu albusuri. Pune-le intr-un vas mediu si bate-le cu putina sare, cu ajutorul telului. Cand incepe sa se formeze spuma, adauga restul de zahar. Mai bate-le cateva minute.
Pas 4
Amesteca mixul de galbenusuri cu cel de albusuri, apoi adauga faina. Omogenizeaza cu o spatula. Nu insista foarte mult cu amestecatul ingredientelor. Pune aluatul in tava, niveleaza-l si baga-l in cuptor pentru 35 de minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea. Cand e gata, scoate-l si rastoarna-l usor pe un gratar sau un platou. Lasa-l sa se raceasca de tot, apoi feliaza-l pe orizontala. Pentru aceasta foloseste un fir pentru a taia blatul in straturi. Inveleste bucatile in folie alimentara si baga-le in congelator.



Pas 5
Pregateste inghetata. Scoate-o din frigider si pune-o intr-un bol. Dupa cateva minute, timp in care se inmoaie, amesteca in ea cu o lingura, ca sa o poti intinde pe blat. Scoate aluatul din congelator si desfa-l din folie. Intinde inghetata pe una din cele doua foi si acoper-o cu cealalta parte. Inveleste blatul inapoi in folie si baga-l in congelator inca o data.
Pas 6
Pregateste toppingul. Amesteca gelatina cu o lingura de apa rece. Mixeaza foarte bine smantana, dupa care adauga gelatina dizolvata si zaharul pudra.
Pas 7
Scoate tortul din congelator, indeparteaza folia si "imbraca-l" in frisca. Pentru un aspect deosebit, la final presara niste bombonele, scrie un mesaj pe el sau decoreaza-l cu fructe de sezon. Dupa ce ai terminat, baga-l in frigider.

Arome perfecte pentru un tort de inghetata:
- blat cu aroma de vanilie, decorat cu piersici, capsuni sau alte fructe;
- tort de ciocolata cu menta;
- tort cu scortisoara / nucsoara si inghetata cu aroma de dovleac sau inghetata caramel etc.



Sfaturi de la gospodine
- pentru un blat aromat, cand amesteci amidonul cu faina, pune si 1/2 lingurita scortisoara, 1/4 lingurita nucsoara, 1/4 lingurita cuisoare;
- daca s-a prins aluatul de tava si nu-l poti rasturna, desprinde-l cu ajutorul unui cutit;
- daca blatul s-a rupt in 2-3 bucati, nu-i nimic. Le poti folosi in continuare pentru tort;
- ca sa ai topping colorat, pune colorant alimentar in frisca, atunci cand aceasta e aproape gata, adica dupa ce ai incorporat gelatina si zaharul.

Autor:  Alina Tibichi