Site coolinaria.ro

3 modalitati de preparare a ceaiului in China


3 modalitati de preparare a ceaiului in China Ceremonia ceaiului a fost prezentata in cadrul programului de educatie culinara "50 de saptamani in bucatariile lumii", derulat de agentia de relatii publice Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis. In aprilie si mai, Restaurantul partener al proiectului a fost Nan Jing.

Modul de preparare si servire a ceaiului in China a fost prezentat de catre reprezentantii Institutului Confucius Bucuresti, la Restaurantul Nan Jing, in cadrul Petrecerii chinezesti ce a incheiat perioada de promovare a bucatariei si culturii chinezesti.

3 modalitati de preparare a ceaiului in China
Spre deosebire de Japonia, unde Ceremonia Ceaiului se axeaza pe atmosfera, in China se pune accentul pe prepararea produsului.
In functie de tipul de ceai folosit, pentru prepararea ceaiului chinezesc se poate utiliza un gaiwan, un ceainic din lut yixing (ceramica nesmaltuita) sau o colba de ceai.

Metoda Gaiwan
Prepararea ceaiului in Gaiwan (gaiwan= un bol mic de portelan asezat pe o farfurioara si acoperit cu un capac din care se bea ceaiul) este o metoda traditionala si universala de pregatire.
Cu ajutorul gaiwan-ului se poate prepara orice tip de ceai verde, alb sau pu-er, dar metoda se foloseste in special pentru ceaiurile Oolong. Pentru a prepara ceaiul in gaiwan se folosesc urmatoarele ustensile: Gaiwan, un ceainic deschis, o strecuratoare speciala, cupe sau cesti mici, un cleste sau o lingura de lemn pentru frunze.
Volumul unui Gaiwan este de obicei 100-120 ml iar catitatea de ceai folosita este 5 g.

Etapele prepararii:
Clatirea cestii cu apa fierbinte – acesta etapa pregateste recipientul in care va fi pus ceaiul, purificandu-l simbolic si practice, deoarece apa fierbinte incalzeste ceasca si o curata.
1-2 lingurite de ceai sunt sunt luate cu un cleste sau o lingura de lemn, speciala si adaugate imediat dupa clatirea cestii, inainte ca aceasta sa se raceasca.
Inaintea infuzarii, frunzele sunt inmuiate cu cateva picaturi de apa fierbinte, eliberandu-se aroma ceaiului, ce trebuie adulmecata inaintea adaugarii restului de apa; alta modalitate de inmuiere este turnarea apei fierbinti si scurgerea ei imediat dupa aceea.



Infuzarea – pentru aceasta etapa este preferabila apa de izvor cu un continut potrivit de minerale; temperatura apei la care se infuzeaza ceaiul difera, in functie de tipul de ceai:
- pentru ceaiul verde: temperatura apei trebuie sa fie sub punctul de fierbere; cub cat temperatura este mai scazuta, cu atat mai mult creste aroma ceaiului
- ceaiul oolong se recomanda a fi infuzat 3 minute la 80 de grade Celsius;
- ceaiul negru se infuzeaza 3 minute la 85 de grade Celsius;
- ceaiul pu-erh: se foloseste apa la 100 de grade Celsius, lasand la infuzat intre 3 si 5 minute.

Dupa ce infuzia este gata, se acopera cu capacul; se ridica "gaiwanul" cu mana stanga, apuncand farfurioara; se trece in mana dreapta si se toarna intr-o carafa mica, miscand usor pozitia capacului si tinand "gaiwanul" cu degetul mare plasat pe capac si restul degetelor sustinand farfuria.
Daca frunzele sunt intregi si de buna calitate, se mai pot realiza inca 2 infuzari, imediat dupa prima.

Metoda Gongfu
Gongfu inseamna "indemanare si grija" sau "sa faci lucrurile bine".
Metoda Gongfu este utilizata in special pentru ceaiurile verzi si maronii.
In metoda clasica se utilizeaza un ceainic mic, de preferat unul in stilul Yixing, cesti mici de marimea unui degetar, pensete de bambus, o scafa de bambus si o tava cu canale de scurgere. Totul in Gongfu este mic si delicat, relevand eleganta ceaiului pe care il promoveaza.
Este o modalitate traditionala de preparare a ceaiului ce dateaza din aceeasi perioada ca si metoda Gaiwan.
Ceainicele Yixing originale sunt facute din argila nisipoasa descoperita aproape de orasul Yixing din provincia Jiangsu. Au forme si marimi variate nefiind emailate. Interiorul poros al unui ceainic neemailat este uscat de repetatele infuzii cu frunze de ceai si nu necesita curatare.



Etapele prepararii:
Mai intai se toarna apa fierbinte din ulcior peste cesti si ceainic pentru a le clati si incalzi.
Se umplu doua treimi din ceainic cu frunze si se adauga apa fierbinte peste ele. Imediat se scurge apa pentru a pastra aroma frunzelor.
Se umple din nou ceainicul cu apa si se inlocuieste capacul.
Se toarna din nou apa fiarta peste capacul ceainicului si se lasa ceaiul sa se odihneasca cateva minute. (Aceasta infuzie are cea mai puternica aroma).

In aceasta metoda de preparare se pot utiliza 2 seturi de cesti: ceaiul este turnat in prima ceasca si apoi din prima este turnat in a doua.
Fiecare ceasca trebuie sa contina infuzie la fel de tare, de aceea se umplu cestile doar pe jumatate la inceput (de obicei de la stanga la dreapta, si apoi de la dreapta la stanga)
A doua infuzie dureaza putin mai mult decat prima. Are o aroma mai slaba dar mai multa savoare.
Infuziile urmatoare vor fi mai lungi.
Unele ceaiuri pot avea si patru sau cinci infuzii, sau chiar mai multe.

Metoda prepararii in colba
Colba pentru ceai reprezinta un dispozitiv simplu, ieftin si functional, care a aparut recent in China.
Colba pentru ceai este formata din doi cilindri din sticla, unul extern si altul intern. Cilindrul dininterior are orificii mici prin care infuzia de ceai se varsa in cilindrul exterior. Ea combina functiile ale gaiwan-ului, ceainicului deschis si sita.
Atunci cand se prepara ceaiul intr-o colba, este nevoie doar de cupe mici pentru ceai.
Cilindrul interior va fi umplut cu 5 grame de ceai. In continuare se urmeaza aceiasi pasi ca la prepararea infuziei in Gaiwan.
In loc de colba se poate folosi un pahar cilindric inalt, dar in acest caz trebuie folosita o sita pentru separarea frunzelor.

Autor:  Russenart Communications