Site coolinaria.ro

Laptele crud si sanatatea


Laptele crud si sanatatea Consumul de produse lactate este recomandat de orice doctor.
Datorita faptului ca ele sunt o sursa buna de calciu, ajuta la dezvoltarea si intarirea sistemului osos.

Ce anume stim insa despre laptele crud, in afara de faptul ca... nu este fiert? Mai nimic.
Bunicii il consumau imediat ce il colectau. Noi, in schimb, preferam sa-l fierbem, iar asta poate din cauza ca nu ne place mirosul ori avem impresia ca nu e chiar sigur pentru sanatate. Totusi, el are multe beneficii!

Laptele crud este o sursa de: vitamine (A, B, C, D, E, K) si minerale (fosfor, magneziu).

Beneficii pentru sanatate
- contine 20 de aminoacizi de care avem nevoie pentru metabolizarea nutrientilor, iar asta inseamna ca stimuleaza dezvoltarea organismului. Spre deosebire de acesta, laptele pasteurizat este mai putin eficient, intrucat este supus unui proces de incalzire (afecteaza absorbtia nutrientilor de catre organism, dar si structura aminoacizilor);
- contine bacterii "bune";
- imunoglobulinele din laptele crud intaresc organismul pentru a rezista in fata virusurilor si a bacteriilor, dar diminueaza si simptomele astmului sever (nu acelasi lucru se poate spune despre laptele pasteurizat);

- contine foarte multe enzime. Daca unele dintre acestea ne feresc de infectii, altele favorizeaza digestia;
- cam doua treimi din grasimile din laptele crud sunt saturate. Acestea ajuta la dezvoltarea membranelor celulelor si hormonilor-cheie, furnizeaza energie pentru organele mai sensibile si servesc drept "vehicul" pentru transportarea vitaminelor liposolubile;
- laptele crud are in structura si apa, si vitamine liposolubile;



- contine 18 acizi grasi, printre care si acidul linoleic. Despre acestia se stie ca nu pot fi produsi de organismul uman. Daca preferi laptele fiert, ar trebui sa stii ca pasteurizarea compromite destul de mult actiunea lor, iar omogenizarea ii transforma in toxine, putandu-se vorbi chiar si de consecinte mai grave (aparitia celulelor canceroase, spre exemplu);
- contine lactoza, carbohidratul primar, enzima pe care unele persoane nu o pot produce (adica cele cu intoleranta la lactoza). Asadar, acestea nu pot bea lapte fiert, dar pot consuma lapte crud fara probleme (lactoza e distrusa atunci cand are loc pasteurizarea).

Pe de alta parte, conform unor studii mai recente, laptele crud te expune mai multor toxiinfectii alimentare spre deosebire de cel fiert.
De ce? Pentru ca pasteurizarea impiedica dezvoltarea bacteriilor. Asadar, decizia finala, in ceea ce priveste alimentatia, ramane la latitudinea fiecaruia dintre noi.

Autor:  Alina Tibichi