Site coolinaria.ro

Cum se conserva ierburile aromatice


Cum se conserva ierburile aromatice Ierburile aromatice, ingredientul secret al gospodinelor, pot fi conservate in diverse feluri, si anume: prin uscare, prin congelare si in ulei.
Metoda pe care o alegi depinde de planta, dar si de preferintele tale ori de ce anume vrei sa gatesti.

Primul pas, indiferent de tehnica, este sa speli ierburile aromatice, dar nu oricum... Ideal este sa pulverizezi apa pe ele, apoi sa le stergi frunza cu frunza.

Intr-adevar, este o operatiune migaloasa, dar astfel nu le supui presiunii puternice a jetului de apa si nu vor fi probleme dupa ce le-ai conservat.
Ca sa le stergi, foloseste un prosop absorbant de bucatarie.

Metoda 1: Uscare
Nu cere prea mult efort si se face intr-un timp scurt. Indeparteaza frunzele din partea de jos a tulpinii, apoi leaga toate plantele intr-un manunchi. Ideal ar fi sa legi 5, maxim 10 tulpini, ca sa permita aerului sa circule foarte bine. Manunchiul trebuie agatat cu frunzele in jos, intr-un loc uscat, cald (dar nu umed) si cat mai intunecos. Temperatura recomandata pentru aceasta metoda e de aproximativ 20 de grade Celsius.
Daca nu ai in casa vreun asemenea loc, inveleste manunchiul in punga de hartie si gaureste-o. Astfel, tii si praful la distanta. In maximum 3 saptamani, ierburile aromatice s-au uscat. Cand se sfarama foarte usor, inseamna ca sunt gata si pot fi puse in borcane inchise etans. Nu uita sa scrii pe eticheta data conservarii si ce anume ai in recipient. Pentru aceasta foloseste un set de etichete adezive.

Metoda 2: Congelare
Aceasta metoda este buna pentru plantele cu frunze moi, cum ar fi: busuiocul, patrunjelul, tarhonul si leusteanul.
Spala, ca de obicei, plantele, apoi pune-le in pungi pentru congelator sau in cutii. Eticheteaza-le si baga-le la inghetat. Trebuie folosite in maximum 3 luni.
Daca vrei sa le ai mai mult timp, adica vreo jumatate de an, atunci opareste-le cateva secunde, scurge-le si pune-le imediat in apa rece ca gheata, dupa care in pungi si, la final, in congelator.
Alte persoane prefera sa marunteasca plantele, dupa care sa le puna in forma de cuburi de gheata, sa le acopere cu ulei de masline si sa le bage in congelator. In momentul in care au inghetat, trebuie mutate in pungi.



Metoda 3: In ulei
E o metoda pentru conservare pe timp indelungat. Preferat este uleiul de masline, dar bucatarii profesionisti spun ca poti folosi oricare alt sortiment. De asemenea, la alegerea ta ramane si daca pui la conservat planta cu totul sau separi frunzele de tulpini. Daca vrei sa dai aroma uleiului, atunci pastreaza tulpinile.
Pune plantele aromatice intr-o sticla si acopera-le cu ulei. Sticla trebuie depozitata intr-un loc racoros, mai ales in timpul lunilor de vara. Dupa jumatate de an, plantele nu mai sunt bune pentru consum.

Metoda 4: Uscarea in prosoape absorbante
Intinde un prosop absorbant de bucatarie pe masa. Pune cateva frunze, fara tulpina, pe el, apoi acopera-le cu alt prosop. Presara si pe acesta niste frunze, acopera-le si tot asa pana la final. Lasa-le 2-3 zile intr-o camera bine aerisita. Cand sunt gata, muta-le intr-o punga cu fermoar ori o cutie de plastic.

Autor:  Alina Tibichi