Site coolinaria.ro

Cum se obtine esenta de vanilie?


Cum se obtine esenta de vanilie? Foarte des, esenta de vanilie este folosita pentru dulciuri si aluaturi de tarte ori placinte.
Din lipsa de timp ori pentru ca nu stim alta varianta, o cumparam.

De fapt, ar fi mai bine si mai putin costisitor daca ni l-am face noi acasa. Singurul lucru care ar putea sa fie un impediment e rabdarea. Da! Nu e gata in mai putin de 6-8 saptamani.

Sfaturi de la gospodine
- daca pastaile de vanilie sunt tinute in borcane, nu-si vor pierde aroma. Dimpotriva, aceasta va fi mai puternica;
- cand alegi pastaile de vanilie, ai grija sa fie moi, elastice, flexibile;
- evita pastaile uscate si tari. Foarte probabil, nu mai au uleiuri in ele;
- alcool preferat: votca, Bourbon, rom, coniac. Daca pui votca, obtii un esenta mai limpede si mai deschis la culoare. Bourbon-ul, in schimb, face ca esenta sa para mai greu. Romul, indiferent de sortiment, si coniacul au efect abia spre final, spre deosebire de votca, aceasta actionand mult mai repede;

- in unele retete de negresa ori prajitura cu ciocolata, se poate pune esenta de vanilie pe baza de Bourbon, dar in majoritatea aluaturilor e preferat cel facut cu votca;
- pastaile de vanilie trebuie inlocuite cam o data la 6 luni;
- pastaile pe care le-ai inlocuit pot fi uscate si puse in cutia cu zahar, ca sa-i dea aroma;
- esenta se mai poate face si cu apa calda in loc de alcool, dar nu este la fel de aromat.

Reteta de esenta de vanilie
Ingrediente:
pastai de vanilie, alcool (cel putin 35% concentratie).
Mod de preparare
Regula este ca in 230 ml de votca sa se puna 5 pastai de vanilie. Inainte de asta, feliaza-le pe lungime cam doua treimi (jumatatile nu trebuie separate chiar de tot).
Pune vanilia in borcan, umple-l cam 95% cu alcool, infileteaza capacul, agita-l vreo 30 de secunde, dupa care gaseste-i loc pe un raft.
O data pe saptamana sau de doua ori, agita borcanul cu putere vreo 10 secunde. In timp, aroma de alcool se estompeaza si devine puternica cea de vanilie.
Cand vrei sa folosesti esenta, o poti strecura, ca sa indepartezi acele seminte mici. Pe masura ce consumi esenta, acopera pastaile cu votca.



Bine de stiut!
Aroma pastailor de vanilie depinde destul de mult de tara importatoare. Totusi, daca nu ai un gust foarte fin, toate ti se vor parea la fel de bune, exact ca la cafea.

Ca sa nu uiti cand anume ai pus vanilia in alcool, noteaza data fie intr-un carnetel, fie pe etichete adezive. Iar in cazul in care ai "reusit" sa infiletezi recipientul foarte tare, ia-ti un deschizator universal de sticle si borcane (e foarte util pentru toate marimile).

Si, daca tot am amintit de retete cu esenta de vanilie, va propun cateva bunatati care nu ar avea acelasi gust daca nu s-ar adauga esenta:
- prajiturele cu ciocolata
- punch de cafea
- inghetata de scortisoara
- crema de ricotta
- paine de dovleac si banane

Autor:  Alina Tibichi