Site coolinaria.ro

Traditii si superstitii de Rusalii


Traditii si superstitii de Rusalii La 50 de zile dupa Invierea Lui Hristos, crestin-ortodocsii de pretutindeni sarbatoresc Pogorarea Sfantului Duh, in popor purtand denumirile de Rusalii si Cincizecime.
Ea incheie ciclul pascal al anului in curs.

Despre sarbatoarea Pogorarii Sfantului Duh s-a spus ca este ziua de nastere a Bisericii intrucat ea aminteste de trecerea la crestinism a aproximativ 3.000 de persoane, in urma unei cuvantari a Sfantului Apostol Petru.
De altfel, acesti oameni au format prima comunitate crestina din Ierusalim, adica nucleul Bisericii de dupa aceea.

Ce sunt Rusaliile?
Rusaliile, niste personaje cu puteri mari, apar in a 25-a zi dupa Pasti si fac mult rau. De la regiune la regiune, Rusaliile sunt numite fie imparatesele-vazduhului, fie iele, zane ori chiar ursoaice. La fel ca si sanzienele, Rusaliile danseaza in vazduh, imbracate in alb, iar locurile atinse de ele nu mai rodesc in anul respectiv.
Ca sa fereasca locuintele si curtile de nenorociri, insa, gospodarii agata la porti si cateva crengi de tei.

Conform unei legende, uneori, Rusaliile rapeau cate un baiat frumos, cu care dansau, apoi il eliberau. Daca indraznea sa povesteasca ce a auzit si vazut, ele il pedepseau cu paralizia ori chiar cu moartea.
De pedepse asemanatoare, cica, aveau parte si persoanele care trebaluiau prin curte, nerespectand faptul ca nu aveau voie sa munceasca din sambata dinaintea Cincizecimii pana luni la amiaza.
Tot odinioara se credea ca cei atinsi de Rusalii se vindeca prin jocul calusarilor sau cu pelin si usturoi.

Traditii de Rusalii
De la Rusalii si pana la Sanziene se culeg plantele cu puteri tamaduitoare.
Cu o zi inainte de Rusalii, pe calendar sunt marcati Mosii de vara. Femeile fac de mancare in aceasta zi si dau pomana vecinilor ori saracilor, in ideea ca sufletele mortilor, eliberate in Joia Mare, se vor intoarce fara probleme in morminte. De obicei, se dau de pomana placinte, lapte, pasat de porumb, cirese, usturoi verde.
Daca in unele zone, pomana se face fara fast, in altele se merge la cimitir cu multe alimente si vin din belsug.

In unele zone, de Rusalii se duc la biserica nu doar crengi de tei, ci si de nuc. Dupa binecuvantare, ele sunt impartite credinciosilor, simbolizand limbile de foc ale puterii Sfantului Duh, care s-a pogorat peste apostoli.

In vinerea dinaintea Rusaliilor, cateva fete, cu varste intre 8 si 14 ani, mergeau sa culeaga flori de pe camp. Foarte important era ca numarul lor sa fie impar, iar ele sa rosteasca un juramant, si anume: "Am sa implinesc Goana Rusaliilor pana voi iesi la hora si nimeni decat mine si ai mei sa nu stie, altfel Rusaliile sa ma pedepseasca!".
Din florile adunate isi faceau buchete si cununi. Apoi, in seara dinaintea marii sarbatorii, se imbracau in alb si, fara sa vorbeasca, mergeau acolo unde, cu o zi in urma, impletisera coronite. Ultima fata ajunsa era intampinata cu replica: "- Buna dimineata, surata!". Ea raspundea cu: "- Buna dimineata, fete curate! Sa pornim goana Rusaliilor". Iar cea mai mare dintre ele incheia: "- Gonim lucrurile necurate, sa ne ramana vetrele curate ca roadele de roua din cer picate!". Asadar, Goana Rusaliilor simboliza alungarea demonilor si a spiritelor rele.

Superstitii de Rusalii
Ca sa fie sanatoase si sa aiba putere de munca, femeile beau pelin.
Daca de Rusalii e vreme frumoasa, atunci si vara va fi la fel.
Se spune ca indepartezi necazurile de tine daca ingenunchezi la biserica pe frunze de tei si iarba. Pentru acelasi lucru, in alte zone, oamenii poarta la brau, dupa ureche sau in palarie 3 fire de usturoi.
Ca sa nu patesti ceva rau, nu trebuie sa te certi cu nimeni in aceasta zi.

Autor:  Alina Tibichi