Site coolinaria.ro

Pepenele rosu si sanatatea


Pepenele rosu si sanatatea Pepenele rosu se gaseste deja in piete si supermarketuri. Costa ceva mai mult decat in iulie-august, dar merita oricum sa-l cumperi. Este dulce, parfumat, zemos, perfect pentru sezonul estival…

Se pare ca acest fruct provine din Africa, dar cel mai mare producator de pepene rosu este… China!

Pepenele rosu este o sursa de: vitamine (A, B, C) minerale (cupru, magneziu, potasiu), proteine (24 seminte - 1 gr proteine).

Beneficii pentru sanatate
- are proprietati antiinflamatorii si antioxidante, mai ales datorita licopenului (un nutrient foarte important);
- licopenul are si efecte anticanceroase, mai ales cand e vorba de cancer mamar, de prostata, pulmonar, de piele;
- tot pe seama licopenului se poate pune si faptul ca scade incidenta infarctului miorcadioc destul de mult (in unele cazuri, cu 20-40%). De aceea, pentru consum nu este recomandat doar pepenele rosu, ci si strugurele;

- semintele contin, in cantitate mica, zinc si fier. Ca sa obtii 1-2 mg de mineral, ai nevoie de cateva sute de seminte;
- consumul regulat de pepene rosu inseamna si hidratare, si "hranirea" organismului cu minerale si vitamine;
- intrucat contine foarte multa apa, este foarte bun pentru detoxifierea organismului. Tot ce trebuie sa faci este sa-l consumi zilnic, cat mai proaspat;
- e recomandat celor care sufera de reumatism (cure lunare, in perioada in care efectueaza gimnastica medicala recuperatorie);



- intrucat contine foarte putine calorii, oricine e la dieta poate sa-l consume (contine 96% apa);
- aminoacizii din pepenele rosu ajuta la vindecarea ranilor, la eliminarea amoniacului din organism si la diviziunea celulara;
- vitamina A este esentiala pentru podoaba capilara, ochi si unghii;
- vitamina B ajuta la producere dopaminei, serotoninei, dar combate si panica si anxietatea;
- vitamina C intareste sistemul imunitar.

Bine de stiut
Conform unor studii, se pare ca anumiti carotenoizi din pepenele rosu sunt mult mai activi daca pastrezi fructul la temperatura camerei. Asadar, nu trebuie bagat in frigider.

Autor:  Alina Tibichi