Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cu hrean


Sfaturi pentru gatit cu hrean Ori iubesti hreanul, ori iti displace la culme.
La gustul si aroma pe care le are, nu poti alege varianta de mijloc!

Selectie si depozitare
- cumpara hrean care nu e uscat ori vestejit;
- frunzele atasate tulpinei de hrean nu sunt neaparat un semn ca acesta e proaspat;
- hreanul cumparat e mai crocant daca e tinut in frigider, neacoperit;
- hreanul rosu, gata pregatit, din comert, e obtinut prin adaugarea sucului de sfecla rosie;
- odata ce ai desigilat un borcan cu hrean, depoziteaza-l in frigider, ca sa nu-si piarda din aroma;
- hreanul homemade rezista in frigider 3-4 saptamani, intr-un borcan.

Sfaturi de la gospodine
- hreanul pregatit in casa are un gust de doua ori mai puternic decat cel cumparat;
- hreanul are gustul cel mai bun cand e proaspat dat pe razatoare;
- niciodata sa nu servesti hrean cu vesela ori tacamuri din argint, pentru ca le va pata.

Idei de gatit cu hrean
- amesteca hreanul proaspat razuit cu carne, fructe de mare sau legume;
- pune hrean in reteta de guacamole preferata;
- pregateste un sos acrisor amestecandu-l cu iaurt semidegresat sau cu smantana;
- prepara o salata cu ton, hrean si carne de pui;
- piure de cartofi cu hrean;
- sos pentru peste, din sos de soia cu pudra wasabi etc.



Reteta de hrean preparat in casa
Ingrediente:
o radacina de hrean, 2 linguri de apa, un varf de cutit de sare, 1 lingura otet din vin alb
Mod de preparare
Curata bine radacina si spal-o sub un jet de apa rece, apoi curat-o si tai-o cubulete. Dupa ce ai terminat, pune-o in tocatorul electric, adauga apa si mixeaza totul foarte bine.
Ai grija sa nu-ti sara picaturi sau bucatele de hrean in ochi! Iar ca sa nu simti arsuri pe maini, foloseste o pereche de manusi. Daca mixul e cam lichid, strecoara-l, apoi adauga sarea si otetul. Continua sa mixezi pana cand se omogenizeaza.

Cantitati echivalente
- 1 lingura hrean proaspat razuit = 2 linguri hrean preparat
- 2 linguri hrean preparat = 1 lingura de hrean uscat + 1 lingura otet + 1 lingura apa + sare dupa gust
- 10 linguri hrean preparat = 6 linguri pudra de hrean

Retete de incercat: vita cu sos de hrean, gnocchi de sfecla in sos, sandvis Reuben.

In ciuda gustului iute, data viitoare cand mergi la piata, nu evita hreanul. De ce? Pentru ca are multe beneficii pentru sanatate.

Autor:  Alina Tibichi