Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru frigarui de fructe


Sfaturi pentru frigarui de fructe Ai tot auzit de frigarui de fructe, dar nu ai gustat niciodata?
Profita de faptul ca a venit vara si gasesti multe produse prin piata si pregateste-ti ceva delicios pentru desert.

Sfaturi de la gospodine
- nu toate fructele sunt bune pentru a fi facute la grill / gratar;
- intotdeauna trebuie sa ai macar un fruct plin cu fibre, ca sa stea fixat bine in betisor, cum ar fi merele si perele;
- fructele din conserve sau compoturi, scurse si uscate in prealabil, nu sunt chiar potrivite pentru frigarui decat daca le invelesti in folie de aluminiu;
- citricile sunt ok de folosit, dar mai indicat e sa le storci de zeama, iar cu aceasta sa stropesti frigaruile;
- mixul de condimente il obtii prin amestecarea mai multor mirodenii cu 2-3 linguri de unt topit sau suc de portocale;

- evita sa faci frigarui doar din fructe cu continut mai mare de apa;
- daca vrei frigarui cu mult ananas, atunci micsoreaza intensitatea flacarii;
- tine betisoarele de frigarui un sfert de ora in apa, ca sa nu ia foc atunci cand le expui la temperatura ridicata;
- nu aglomera frigaruile;
- frigaruile pe betisoare sunt gata cam in 5-10 minute (merele se gatesc 5 minute pe fiecare parte. O banana in folie e gata in aproximativ 5 minute. Mango are nevoie de 3-5 minute pe fiecare parte);
- cel mai repede se fac fructele moi, cum ar fi capsunile.



Reteta de frigarui cu fructe
Ingrediente pentru frigarui:
150-200 gr fructe (mere, pere, nectarine, caise, cirese, prune, pepene rosu, ananas, papaya, mango), condimente (nucsoara, scortisoara sau mix)
Sugestii pentru sos:
- 150 gr zahar de palmier si 230 gr cocos razuit;
- 150 gr zahar brun si 230 gr smantana mai lichida;
- ciocolata;
- 250 gr fructe de padure inghetate, date prin blender, si amestecate cu zahar.

Mod de preparare
Spala, curata si taie fructele dupa preferinte (coaja si semintele trebuie indepartate). Nu le felia mai groase de 1 cm (piersicile pot fi taiate doar pe jumatate). Infige-le apoi in betisoare si stropeste-le cu putin ulei vegetal, ca sa nu se lipeasca de grill.
Daca nu ai betisoare, "impacheteaza" fructele in folie de aluminiu, presara condimentele dorite si pune-le pe grill. Sunt gata in 15-20 de minute. Serveste frigaruile de fructe cu sosul dorit.

Bine de stiut
- de fiecare data cand folosesti gratarul / grillul, curata-l foarte bine. Altfel, cand iti faci friptura, s-ar putea sa se lipeasca de carne o bucatica de fruct sau invers;
- un gratar e suficient de curat atunci cand e incins, dar nu fumega (e semn ca nu sunt particule de cand ai gatit ultima oara pe el).

Autor:  Alina Tibichi