Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru facut ketchup


Sfaturi pentru facut ketchup Cel mai adesea, cartofii prajiti ii servim cu ketchup cumparat.

Desi pare sa fie bun si puternic aromat, el contine multi aditivi alimentari, sodiu si sirop de porumb.

Ideal ar fi sa-ti pregatesti acasa acest sos.

Sfaturi de la gospodine
- o reteta mai sanatoasa de ketchup se poate pregati cu probiotice (lactate fermentate);
- daca nu vrei neaparat sa contina sare si zahar, elimina-le de pe lista de ingrediente;
- daca poti, cumpara rosii dintr-un sortiment ce contine mai putina apa;
- inainte de a adauga si rosiile, curata-le de pielita. Pentru asta cufunda-le cateva secunde in apa fierbinte (pielita se va desprinde mult mai usor);
- in afara de faptul ca trebuie sa cureti rosiile de pielita, elimina si semintele si excesul de apa din ele;
- daca ai facut mai mult ketchup, pune surplusul in borcane, infileteaza capacele si sigileaza-le;
- ketchupul se poate face nu doar cu rosii coapte, ci si cu rosii conservate.

Retete de ketchup
Varianta 1
Ingrediente:
1 lingurita pudra de ceapa, 1 lingurita pudra de usturoi, 1/8 lingurita mix de condimente All spice, 1 lingurita sare, 2 linguri otet alb sau de cidru de mere, 1 lingura zahar brun, 2 lingurite melasa, 230 ml apa si 170 gr rosii
Mod de preparare
Pune toate ingredientele intr-un vas si lasa-le sa fiarba la foc mic in jur de o ora sau pana cand sosul ajunge la consistenta pe care o doresti. Raceste apoi ketchupul si potriveste-l de gust, daca mai trebuie.

Varianta 2
Fierbe la foc mic rosiile, neacoperite, cu usturoi, ceapa, sare, zahar, piper negru si ardei cayenne.
Simultan, fierbe vreo 30 de minute niste otet in care ai pus seminte de telina invelite intr-o panza de tifon curata.
Strecoara mixul cu rosii si toarna peste el otetul. Lasa sa se ingroase sosul la foc moderat, amestecand regulat.



Varianta 3 (cu lactate fermentate)
Ingrediente:
350 gr rosii, 2 linguri otet de cidru de mere, cca 70 mp apa, cca 30 ml zer, 1/4 lingurita pudra de mustar, 1/4 lingurita scortisoara, 1/8 lingurita cuisoare, 1/8 lingurita mix de condimente All spice, 1/8 lingurita cayenne, 1/2 lingurita sare, cca 80 gr miere sau sirop de artar
Mod de preparare
Mixeaza toate ingredientele, apoi pune sosul intr-un borcan, acopera-l si tine-l la temperatura camerei timp de doua zile, dupa care muta-l in frigider.

Serveste cu ketchup:
- frigarui picante de pui
- paste cu ton si ananas
- tofu cu miere si susan
- hot dog aperitiv picant
- salata mexicana de vara

Autor:  Alina Tibichi