Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cu pepene rosu


Sfaturi pentru gatit cu pepene rosu Crezi ca stii sa alegi un pepene rosu cand mergi la piata ori supermarket…

Nu-i mare lucru, nu-i asa? "Ciocanesti" usor cu degetul in el si te uiti si la capatul de unde a fost desprins de lujer.

Dar oare e suficient sau trebuie sa ai in vedere si alte lucruri?

Selectie pepene intreg
- cumpara pepene cu o coaja tare, fara pete, taieturi sau zgarieturi;
- daca pepenele pare sa aiba noduri ori pete decolorate, inseamna ca nu a primit uniform lumina solara sau apa;
- pepenele trebuie sa aiba o greutate direct proportionala cu volumul lui. Fructul mai greu e cel mai copt;
- un pepene bun de consum trebuie sa aiba acea pata galbena, pe care o recunostem cu totii. Daca nu o are sau e alba, probabil ca pepenele a fost recoltat prea devreme, deci nu e copt;
- un pepene copt foarte bine trebuie sa fie verde inchis, cu o suprafata mai degraba mata decat stralucitoare (daca luceste inseamna ca nu e copt);
- unele persoane aplica si testul "ciocanitului". Daca se aude un sunet infundat, pepenele nu e copt.

Selectie pepene feliat
- alege o felie cu pulpa rosie si seminte negre sau maro inchis;
- evita feliile cu dungi ori multe seminte albe;
- daca pulpa fructului arata uscata ori prea fainoasa, nu cumpara pepenele.

Depozitare
- pepenele intreg rezista in frigider aproximativ o saptamana;
- nu expune un pepene la o temperatura mai mica de 5 grade Celsius;
- daca vrei sa lasi pepenele la copt, atunci tine-l cateva zile la temperatura camerei.



Idei de retete cu pepene rosu
- salata cu castraveti, branza feta si nuci acaju;
- limonada;
- gogosi. De fapt, sunt felii rotunde de pepene (de genul gogosilor americane), acoperite cu zahar si migdale;
- inghetata;
- supa de pepene rosu si galben, cu menta etc.

Stiai ca exista chiar si dieta de 5 zile cu pepene rosu? La cat de bun este acest fruct, nu ne indoim ca ati vrea s-o incercati. In plus, pepenele rosu are multe beneficii pentru sanatate.

Autor:  Alina Tibichi