Site coolinaria.ro

Caisele - sfaturi pentru gatit


Caisele - sfaturi pentru gatit Caisele, popular cunoscute drept zarzare, sunt mai mici decat piersicile, dar mai moi decat prunele si au o aroma delicioasa. Tara de origine este China.

Selectie si depozitare
- caisele se gasesc pe piata din iunie pana prin iulie (in emisfera nordica);
- cumpara fructe portocalii si tari, dar nu foarte (altfel sunt crude);
- sunt bune pentru consum si caisele cu nuante rosiatice;
- evita caisele foarte moi, cu zgarieturi ori pete;
- nu cumpara caise verzi. E foarte putin probabil sa se mai coaca;

- daca le-ai cumparat putin crude, tine-le cateva zile intr-o punga de hartie, la temperatura camerei. Daca nu le expui la soare direct, se coc in 2-3 zile;
- in general, caisele se tin in frigider, intr-o cutie inchisa etans. Daca nu sunt coapte, tine-le la temperatura camerei. Rezista pana la 5 zile;
- caisele mai mult decat coapte trebuie consumate imediat;
- poti pune caisele si in congelator, dar isi vor pierde din aroma.

Sfaturi de la gospodine
- cumpara fructe din surse sigure. Adesea, caisele sunt tratate cu diverse substante chimice, iar acestea pot inrautati situatia cand e vorba de o alergie sau de astm;
- profita de sezon si consuma multe caise, intrucat sunt o sursa buna de vitamina A si de betacaroten;
- in general, din caise se obtin sosuri si gemuri, dar sunt puse si in diverse deserturi;
- uneori, caisele mici sunt cele mai aromate si mai dulci, datorita faptului ca nu au udate in exces pentru a creste;
- piureul de caise inlocuieste cu succes untul in unele retete;

- chiar daca nu e mentionat in retete, e bine sa indepartezi coaja de pe caise inainte de a le gati. Cufunda-le vreo 20 de secunde in apa clocotinda, apoi pune-le in apa foarte rece. Coaja se va desprinde mai repede;
- daca vrei sa gatesti cu fructe deshidratate, iar caisele sunt multe prea uscate, pune-le in cuptorul cu microunde. Stropeste-le cu putina apa si tine-le in cuptor 1-2 minute;
- ca sa nu se innegreasca, stropeste-le cu zeama de lamaie;
- se servesc cu carne de miel si pui;
- se potrivesc cu: ghimbir, anason, cardamom, scortisoara, nucsoara;
- daca vrei o gustare sanatoasa, amesteca 2-3 caise cu fistic si migdale.

Retete de incercat:
- dressing de caise
- caise coapte cu migdale si paine
- supa de linte si caise
- prajitura cu caise etc.

Autor:  Alina Tibichi