Site coolinaria.ro

Utilizarile bicarbonatului de sodiu in bucatarie


Utilizarile bicarbonatului de sodiu in bucatarie De foarte multe ori mergem la supermarket si alegem produse de curatenie pentru fiecare lucru pe care il avem in locuinta.
Uneori parca suntem intr-o cursa contra cronometru in ceea ce priveste testarea produselor.

Din pacate, nu avem in vedere ca, pe de o parte, scoatem bani multi din buzunar, iar pe de alta parte, acele lucruri contin substante nocive si pentru mainile noastre, si pentru obiectele pentru care le cumparam, de fapt.
Mai intotdeauna, insa, solutia e la indemana noastra.

Data viitoare cand mergi la cumparaturi, pune-ti in cos mai multe plicuri cu bicarbonat de sodiu. De ce? Uite cateva motive:

- curata blatul laminat. Aplica o pasta din bicarbonat si apa pe blat, las-o sa se usuce, apoi sterge cu un burete mai fin si clateste suprafata;
- curata blatul din caramida si ciment. Amesteca 100 ml otet cu 200 gr amoniac, cca 50 gr bicarbonat si apa. Aplica mixul pe blat si freaca (foloseste manusi ca sa-ti protejezi mainile);
- curata foarte bine cuptorul cu microunde. 4 linguri de bicarbonat si putina apa calduta fac minuni cand e vorba atat de indepartarea petelor de grasime din cuptor, cat si de improspatarea mirosului;

- din frigider vine un miros neplacut? Pune putin bicarbonat in sertare, apoi acopera-l cu un prosop absorbant de bucatarie. O data la 3 luni schimba bicarbonatul;
- igienizeaza chiuveta. Pune periodic niste bicarbonate in ea, apoi toarna apa fierbinte;
- tot pentru curatarea chiuvetei si a furtunului de evacuare poti folosi bicarbonat in amestec cu otet;
- curata foarte bine tocatoarele si indeparteaza mirosurile neplacute. Presara bicarbonat, apoi toarna niste otet. Cand apare spuma, cufunda tocatorul in apa fierbinte;

- ai uitat sa cumperi praf de curatat de la supermarket? Nu-i nimic. Amesteca 200 gr de bicarbonat cu 200 gr sare si 200 gr borax. Dupa ce l-ai pregatit, foloseste-l ca pe orice alt praf de curatat;
- scoate din maini mirosul de usturoi si ceapa. Freaca-ti palmele cu un mix de apa si bicarbonat, apoi clateste-te bine;
- scapa de calcar. Fierbe in cani si ceainice niste otet si 4 linguri de bicarbonat, cateva minute, apoi lasa sa se raceasca si freaca-le cu un burete mai fin;

- curata mai usor gratarul. Poate ca data trecuta, cand te-ai intors de la gratar, ai fost prea obosit sau nu ai avut chef sa cureti grillul asa cum trebuie. Poate ca alimentele gatite au continut multa grasime, iar substantele pe care le-ai folosit la curatare nu au fost eficiente. Bicarbonatul te poate scapa, in schimb, de efort. Presara-l pe grill cat mai uniform, amestecandu-l cu putina apa ca sa obtii o pasta, si lasa-l asa. Dupa aproximativ un sfert de ora, sterge grillul cu un burette mai abraziv;

- indeparteaza urmele de pesticide si alte murdarii de pe fructe si legume. Presara niste bicarbonat pe un burete, apoi freaca alimentele si spala-le sub un jet de apa rece;
- indeparteaza urmele de ulei de pe un otetar punand in el niste bicarbonat. Agita-l bine, dupa care clateste-l cu apa calduta.

Bicarbonatul de sodiu mai este bun si pentru:
- indulcirea rosiilor. Ca sa le scazi aciditatea si sa previi aparitia daunatorilor, presara niste bicarbonat in pamantul in care le-ai rasadit;
- flori. Daca ai plante care iubesc solul alcalin, cum ar fi begoniile, uda-le cu apa amestecata cu putin bicarbonat de sodiu pentru a stimula inflorirea lor;
- pastreaza trandafirii infloriti cat mai mult (cei din ghiveci ori sol, nu cumparati de la florarie). Uda-i o data pe saptamana cu un mix de 7 linguri de bicarbonat, apa si foarte putin insecticid.

Autor:  Alina Tibichi