Site coolinaria.ro

9 moduri de a gati cu fructe si legume vechi


9 moduri de a gati cu fructe si legume vechi Cam o data pe luna mi se intampla sa gasesc prin bucatarie un fruct ori o leguma care incepe sa se strice.
Desi nu cumpar multe de fiecare data cand merg la piata si imi propun sa le gatesc cat mai repede, foarte adesea uit de unele sau le pastrez pentru o reteta anume, pe care, bineinteles, o aman de pe o zi pe alta, pana gasesc alta mai interesanta.
Si, uite asa, nu mai fac nimic, iar produsele cumparate se altereaza.

Intr-o zi, insa, mi-am adus aminte ca mama rade lamaia inainte de a o stoarce pentru limonada, apoi pune coaja intr-un borcan inchis ermetic. Si-atunci am inceput sa caut pe internet si alte moduri de a gati cu fructe si legume invechite.
Uite ce am gasit:

1. Rosii
Spala rosiile, apoi curata-le de coaja si toaca-le marunt, ca sa faci o pasta din ele. Fie o folosesti imediat, fie o pui in frigider, unde rezista 2-3 zile, sau in congelator – 6 luni. Daca vrei ceva interesant cu care sa servesti cartofii prajiti, alege reteta unui ketchup facut in casa.
2. Struguri
Cand vezi ca s-au inmuiat binisor, spala-i, indeparteaza bobitele de ciorchine, lasa-le la uscat, apoi pune-le intr-o punga si baga-le in congelator. Odata inghetate, boabele sunt bune si simple, ca o mini-gustare, dar si in cocktailuri, cum ar fi o Sangria.



3. Fructe de padure
Se spala, se pun intr-o tava si se baga in congelator. Odata inghetate, se muta intr-o punga. Sunt ideale pentru smoothie sau glazuri / toppinguri.
4. Ierburi aromatice
Daca ai cumparat prea multe si nu le folosesti chiar pe toate, spala-le, marunteste-le, pune-le in cutia de cuburi de gheata, apoi toarna ulei de masline peste ele si baga-le in congelator. Cand ai nevoie, le folosesti pentru sosuri, marinate si dressinguri.

5. Dovlecei zucchini / dovlecei de vara
Cand coaja se inmoaie considerabil, feliaza dovlecelul, greseaza-l cu ulei, apoi presara pe felii niste piper si sare. Cand ai terminat, pune feliile pe grill si lasa-le vreo 3-4 minute. Sunt perfecte pentru sandvisuri, salate ori paste.
6. Mere
Cand incep sa aiba o textura fainoasa, foloseste-le pentru salate de varza sau fructe si smoothie.
7. Banane
Cele moi si patate sunt perfecte pentru checuri sau o prajitura rasturnata. Cand, insa, nu ti-i pofta de asa ceva, curata-le, piseaza-le si pune-le intr-o punga, la congelator. Mai tarziu sunt bune daca pregatesti mancare pentru bebelusi ori smoothie-uri. Nu uita ca beneficiile bananelor pentru sanatate sunt multiple.



8. Citrice
Chiar daca rezista mai mult, 1-2 saptamani, tuturor ni s-a intamplat sa nu le consumam imediat dupa ce le-am cumparat, dar nici la cateva zile dupa aceea. Decat sa le lasi sa se strice, mai bine da-le pe razatoare, apoi aduna coaja si pune-o intr-o punga cu fermoar sau amestec-o cu zahar si tine-o intr-un borcan cu capac foarte bine infiletat.
Sucul de la fructe rezista cateva zile in frigider, dar daca nici pe acesta nu-l consumi repede, mai bine pune-l in cutia pentru cuburi de gheata si baga-l in congelator. Sucul inghetat poate fi folosit pentru supe, sosuri ori bauturi racoritoare.

9. Castraveti, ardei gras, ridichi si morcovi
Curata alimentele foarte bine, apoi feliaza-le subtire, cu ajutorul unui taietor de legume multifunctional. Amesteca la foc mare, intr-o tigaie, 200 ml otet alb cu cca 3 linguri de sare si cu vreo 70 gr zahar. Dupa ce s-au dizolvat, ia-le de pe foc. Pune legumele intr-un recipient, acopera-le cu lichidul pregatit anterior (daca nu sunt acoperite in intregime, adauga putina apa) si baga-le in congelator pentru cel putin 6 ore.
Poti folosi aceste muraturi in sandvisuri, salate, burgeri. In frigider, ele rezista pana la doua saptamani. Daca vrei, in muraturi poti pune si: fulgi de ardei iute, usturoi, condimente de tot felul etc.

Autor:  Alina Tibichi