Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cu migdale


Sfaturi pentru gatit cu migdale Stiai ca migdalele sunt considerate a fi printre primele plante cultivate de om, fiind mentionate chiar si in Vechiul Testament?

Ele sunt o sursa excelenta de minerale pentru organism, dar si de grasimi mono-nesaturate si vitamina E.

Selectie si depozitare
- pe piata se gasesc si migdale in coaja, si migdale curatate;
- daca agiti recipientul cu migdalele in coaja si se aude un zgomot puternic, inseamna ca sunt mai vechi;
- migdalele vechi au gust ranced. Ca sa stii exact daca le mai poti consuma, injumatateste una. Daca migdala este galbuie sau arata ca un fagure, arunc-o. Mai este buna daca, in schimb, are textura solida;
- cumpara migdale intregi si toaca-le sau feliaza-le cu putin timp inainte de a le folosi;
- coaja subtire de la suprafata poate fi consumata, dar ai grija totusi, pentru ca e amaruie;

- migdalele rezista in ambalaj sigilat chiar si pana la doi ani, cu conditia sa fie tinute intr-un loc intunecos si racoros;
- migdalele prajite, dar nedesfacute, trebuie depozitate tot intr-un loc racoros si intunecos si consumat in interval de un an;
- in frigider, rezista mai mult de 1-2 ani;
- pasta de migdale, pusa in frigider, poate fi folosita in 2 ani;
- odata ce ai desfacut migdalele, depoziteaza-le intr-o punga cu fermoar si tot ferite de umiditate si lumina. Sunt bune timp de 3 luni.

Cum se prajesc migdalele in cuptor?
Pune migdalele crude, intregi, intr-o tava de copt si baga-le in cuptorul incins la 170 de grade. Cand incepe sa se simta in bucatarie o aroma de copt, adica dupa vreo 10-12 minute, scoate-le, presara niste sare de masa peste ele si lasa-le sa se raceasca. Dupa o ora le poti servi.



Cum se face laptele de migdale?
Ingrediente:
230 gr migdale crude, 450 ml apa, indulcitori (sirop de agave, zahar, miere de albine, sirop de artar)
Mod de preparare
Tine la hidratat migdalele peste noapte sau chiar doua zile, neacoperite. Cu cat vor sta mai mult, cu atat mai cremos va fi laptele de migdale. Scurge-le apoi si trece-le pe sub un jet de apa rece. Pune-le in blender si toarna apa. Mixeaza-le la viteza mare timp de 2 minute.
Pe masura ce trece timpul, apa incepe sa devina apa si opaca. Daca folosesti un tocator electric, nu le toca mai mult de 4 minute. Trece totul apoi printr-o panza de tifon curata. Stoarce migdalele foarte bine ca sa obtii cat mai mult lapte.
Ar trebui sa fie cam 450 ml de lapte. Il poti bea asa sau ii poti adauga indulcitori. Laptele de migdale rezista in frigider, intr-un recipient cu capac foarte bine infiletat, pana la 2 zile.

Daca vrei sa stii cum se face untul de migdale, ei bine, nu e mare filosofie. Trebuie doar sa mixezi migdalele foarte bine intr-un tocator electric sau blender si sa le amesteci cu putina sare de masa. Il poti servi intins pe paine.

Retete cu migdale
- peste in crusta de migdale si parmezan
- paste cu smochine si naut
- caise coapte cu migdale si paine
- tort Linzer
- tarta raw vegan cu ciocolata etc.

Autor:  Alina Tibichi