Site coolinaria.ro

11 solutii pentru dezastrele din bucatarie


11 solutii pentru dezastrele din bucatarie Cel putin o data, ni s-a intamplat tuturor sa punem prea multa sare in mancare, sa crape biscuitii in cuptor ori sa sa se prinda prajitura de tava.

Cand gatesti pentru tine, nu e problema asa mare. Ori o iei de la capat ori renunti si iti pregatesti altceva.
Cand, insa, musafirii trebuie sa-ti bata la usa din clipa in clipa, nu mai ai timp nici macar sa comanzi ceva de la un restaurant.
Ce-ti ramane de facut? Ei bine, repara dezastrul din bucatarie.

Uite cateva sfaturi de gatit pentru zilele mai putin reusite, cand arta culinara iti da de furca.

1. Supa sau tocanita prea sarata
Ca sa eviti
Asigura-te ca niciodata nu masori cantitatea de condimente fix deasupra vasului in care gatesti. Intr-o fractiune de secunda, recipientul cu sare poate sa-ti alunece din mana si sa-l scapi in oala cu ciorba.
Ca sa repari
Se zice ca trebuie sa pui in mancare 2-3 cartofi cruzi, intregi si curatati. Sa fim seriosi: rezultatele nu sunt nici pe departe satisfacatoare. Solutia cea mai la indemana este sa "lungesti" ciorba, adica sa adaugi din toate ingredientele mai mult, in functie si de cantitatea ciorbei, si de gustul sarat. Cu alte cuvinte, in loc sa ai la final o oala de 2 litri cu ciorba, vei avea una de 4 litri.

2. Legume foarte moi
Ai uitat sa opresti flacara aragazului, iar legumele au fiert mai mult decat trebuie? Scurge-le usor de apa si pune-le in blender sau in tocatorul electric. Mixeaza-le cu unt sau smantana si astfel obtii o crema-supa.

3. Sos ars
Pune-l imediat intr-un castron, iar tigaia cufund-o in apa foarte rece cam pe jumatate, ca sa-i scazi temperatura. Nu agita sosul. Toarna cam trei sferturi din el inapoi in tigaie, avand grija ca partile arse sa ramana in castron. Gusta. S-ar putea sa fie bun, dar s-ar putea sa simti aroma de arsura. Daca e asa, arunca-l si pregateste altul.

4. Sos pentru friptura prea gros
Strecoara-l si foloseste doar ce e mai lichid.



5. Ouale fierte tari se curata foarte greu
Pune-le intr-un bol cu apa foarte rece, apoi apasa usor pe ele. Lichidul va patrunde prin crapaturi, iar in cateva minute vei coji oul mai usor.

6. Ai scapat putin galbenus in albus
Ca sa eviti: Sparge oul deasupra altui castron decat cel cu albusuri.
Ca sa repari: "Pescuieste" galbenusul cu o lingurita.

7. Cheesecake crapat
Ca sa eviti: Pune un vas plin cu apa sub gratarul pe care se afla tava cu cheesecake. Iar in momentul in care il scoti din aragaz, trece cu un cutit de jur imprejur, ca sa se desprinda mai usor de tava. Daca esti incepator, cere cateva sfaturi pentru gatit cheesecake de la un bucatar.

8. Prajituri crapate sau prajiturele faramicioase
Cand ti se mai intampla asta, pregateste un parfait. Nu e nevoie decat sa ai un bol de sticla transparent, in care sa pui un strat de prajitura, unul de frisca, unul de fructe, apoi iarasi prajitura, frisca si tot asa pana la final.
Ca sa repari: Pregatesti un topping de fructe, un sos de ciocolata sau acoper-o cu frisca.



9. Prajitura se prinde de tava
Ca sa eviti
Greseaza tava cu unt nesarat, pentru ca tocmai din cauza celui sarat blatul si nu numai se lipeste de tava de copt.
Ca sa repari
Baga tava cu prajitura inapoi in cuptor. Cand s-a infierbantat, scoate-o si pune-o intr-un prosop ud, timp de un minut. Preparatul se va desprinde mai usor.

10. Ciocolata intarita
Din moment ce tocmai o topesti, nu prea sens sa se intareasca, nu-i asa? Acest lucru se intampla insa. De ce? Pentru ca a patruns ceva lichid in ea. Ca sa o inmoi iarasi, pune peste ea o lingurita de ulei de gatit si amesteca usor, in mod constant.

11. Glazura prea lichida
Multi bucatari au tendinta sa adauge zahar, dar problema tot nu se rezolva, iar glazura va fi mult prea dulce. Cel mai bine este sa imparti in doua compozitia si sa pui zahar doar intr-una. Astfel vei avea sanse mai mari sa se ingroase.

Tine minte ca:
- pana si celui mai priceput bucatar i se poate intampla sa uite ca a sarat mancarea si sa puna inca o data;
- reteta trebuie citita cu atentie inainte de a incepe sa gatesti propriu-zis;
- trebuie sa ai la indemana toate ingredientele;
- niciodata nu masura cantitatile fix deasupra vasului in care faci mancarea.

Autor:  Alina Tibichi