Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru cumpararea produselor de sezon


Sfaturi pentru cumpararea produselor de sezon Pentru un regim alimentar echilibrat, doctorii si nutritionistii ne recomanda sa consumam produse de sezon.

Pe langa faptul ca nu sunt aduse din alte parti, deci la pretul lor real nu sunt adaugate multe alte costuri, stii ce mananci, intrucat pe unele le ai chiar tu in livada sau gradina.

Uite cateva fructe si legume estivale. Profita de ele!

Pepene rosu
Cumparare:
Cumpara pepenele a carui greutate este direct proportionala cu volumul, dar si care e tare si nu are pete ori zgarieturi. Cel copt intotdeauna va fi galben la capatul de unde a fost desprins de tulpina.
Depozitare: Tine pepenele intr-un loc racoros. Daca nu ai asa ceva, atunci taie-l in bucati mai mari sau mai mici, inveleste-le apoi in folie si baga-le in frigider. Trebuie consumate cat mai repede.
Te intereseaza cateva sfaturi pentru gatit cu pepene rosu?

Pepene galben
Cumparare:
Urmeaza aceiasi pasi ca la pepenele rosu.
Depozitare: Pepenele necopt trebuie tinut la temperatura camerei. In schimb, cel copt are nevoie de frigider (netaiat, rezista pana la o saptamana la rece).
Si pentru ca tot vorbim despre bucatarie, iti recomand 9 idei de retete cu pepene galben.

Piersici
Cumparare:
Alege piersicile care au aroma dulce, sunt destul tari si sunt portocalii sau oranj. Cele verzi nu sunt coapte. Daca totusi le-ai luat pe acestea din urma, tine-le cateva zile la temperatura camerei, ca sa se coaca.
Depozitare: Au nevoie de un loc in care aerul circula fara probleme.



Cirese
Cumparare:
Alege cirese stralucitoare, tari si carnoase. Evita-le pe cele lipicioase ori moi.
Depozitare: Baga-le nespalate si acoperite in frigider. Nu rezista mai mult de o saptamana.
Prepara o dulceata de cirese sau o tarta cheesecake.

Porumb
Cumparare:
Ideal este sa-l cumperi cat mai proaspat si inca invelit in panusa. Alege-l pe cel cu panusa verde, care nu pare prea uscat. Verifica-i bobitele. Daca sunt tari deja, inseamna ca nu mai este "in lapte", cum se spune la tara, deci nu mai e bun pentru fiert.
Depozitare: Desi el trebuie consumat in ziua in care a fost cumparat, daca nu ai timp sa-l fierbi ori sa-l coci, baga-l in frigider sau in congelator, invelit in panusa. In maximum doua zile trebuie mancat.

Rucola
Cumparare:
Alege rucola uscata, cu aspect proaspat, miros usor picant si fara semne de ofilire.
Depozitare: Este foarte perisabila. Asadar, daca vrei s-o tii in frigider, bag-o intr-o punga, dar nu o spala.
Te tenteaza? Incearca atunci 15 idei de retete cu rucola.



Castraveti
Cumparare:
Se gasesc pe piata tot anul, insa vara sunt mult mai multe sortimente. Cauta castraveti tari, verzi, fara urme de pete, zgarieturi sau chiar vesteji. Cei care au coaja subtire sunt cei mai buni, pentru ca au seminte mai mici.
Depozitare: Trebuie pusi intr-o punga, in frigider, dar nespalati. Rezista astfel cateva zile.
Uite si cateva lucruri despre cum sa gatim cu castraveti – sfaturi practice.

Busuioc
Cumparare:
Alege manunchiul cat mai verde, mai proaspat si cu frunzele mai tari. Mirosul trebuie sa fie destul de accentuat.
Depozitare: In frigider, busuiocul ramane proaspat pana la o saptamana. Ca sa-l ai la dispozitie asa mult timp, inveleste-l in prosop absorbant, imbibat cu apa, apoi baga-l intr-o punga. Alteori il poti tine efectiv intr-un pahar cu apa, dar tot in frigider.
Cu cateva frunze de busuioc poti sa faci un delicios sos pesto, ideal pentru o gustare.

Autor:  Alina Tibichi