Site coolinaria.ro

Cum se gateste cu ulei de masline?


Cum se gateste cu ulei de masline? Cand cumperi ulei de masline, cel mai important lucru este sa ai in vedere faptul ca nu va fi proaspat pentru totdeauna.

Spre deosebire de vin, care isi imbunatateste calitatea odata cu trecerea anilor, uleiul de masline si-o pierde.
Tocmai de aceea trebuie sa tii cont de trei lucruri atunci cand il cumperi, si anume:

1. Uita-te pe eticheta la data recoltarii maslinelor
El este cel mai bun daca e folosit in intervalul 12-24 de luni de la data recoltarii maslinelor. Odata trecuta perioada, continua sa fie bun, dar mai degraba ar trebui folosit in salate. Multe firme trec pe eticheta mentiunea “a se consuma de preferinta pana la…”, dar prin acest lucru nu se precizeaza cat timp a trecut de la recoltarea pana la presarea maslinelor.

2. Uleiul de masline scump nu e neaparat mai bun
Calitatea si gustul sunt influentate de sol si alti factori de mediu, dar depind mult si de recoltare si presare.

3. Daca vrei ulei de masline dintr-o anumita regiune, cauta si certificatul de autenticitate!
Astfel eviti cumpararea unei sticle contrafacte.

Ulei de masline light sau pur?
Denumirea de light se refera la culoarea si puterea aromei, nu la calorii (toate uleiurile de masline au 100% grasimi si in jur de 115 calorii / lingura). El se obtine printr-un proces foarte fin de filtrare si are o aroma neutra, fiind perfect pentru aluaturile prajiturilor sau pentru sotare.
Cand gatesti ceva fara foc si vrei sa se simta aroma de ulei de masline, atunci trebuie sa cumperi un sortiment pur, extravirgin. Acesta se obtine la prima presare a maslinelor, fara filtrare, si are cea mai inchisa culoare dintre toate uleiurile de masline.

Sfaturi pentru gatit cu ulei de masline
- uleiurile virgine si extravirgine sunt ideale pentru mancaruri care nu necesita foc ori care se pot pregati la temperaturi mici spre medii;
- uleiurile virgine si extravirgine pot fi folosite pentru echilibrarea gustului picant sau pentru a scoate in evidenta o anumita aroma;
- uleiul rafinat e potrivit pentru temperaturi inalte, cum ar fi cele din timpul prajirii;
- uleiul de masline are un punct de ardere mai mare ca al altora, adica in jur de 200 grade Celsius. Cel rafinat il are un pic si mai mare, cam 210 grade Celsius;
- uleiul de masline echilibreaza si aciditatea din unele alimente (rosii, vin, otet, zeama de lamaie);
- daca inlocuiesti untul cu ulei de masline, reduci considerabil cantitatea de grasimi, mai ales de acizi grasi saturati, si eviti si colesterolul.


Depozitare
Uleiul de masline, ca si vinul, trebuie tinut intr-un loc intunecos si racoros, pe cat posibil in recipientul cu care l-ai cumparat. In majoritatea cazurilor, sticla este inchisa la culoare, tocmai pentru a-l feri de expunerea la lumina.

Tipuri de ulei in functie de tara de provenienta
Cand mergi la cumparaturi, trebuie sa stii si aceste lucruri:
- uleiul de masline din Spania este galben-auriu, cu o aroma de fructe;
- uleiul din Italia este uneori verde inchis si are aroma ierboasa si savoare asemanatoare;
- uleiul din Franta e deschis la culoare si prezinta o savoare mai discreta decat celelalte;
- uleiul din California e foarte putin colorat si cu un usor gust de fructe.

Idei de gatit cu ulei de masline
- salata de vara, asezonata cu piper, sare si ulei de masline;
- amestecat cu miere de albine. Daca nu ai unt in casa, la micul dejun amesteca ulei cu miere de albine si intinde totul pe o felie de paine prajita integrala;
- amestecat cu sos de soia, mai ales pentru carnea pusa la marinat, apoi gatita pe gratar;
- drept gustare, rumeneste cateva felii de bagheta, apoi unge-le cu usturoi si stropeste-le usor cu ulei de masline;
- inlocuieste untul din piure cu ulei de masline etc.

Autor:  Alina Tibichi