Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru pus muraturi de vara


Sfaturi pentru pus muraturi de vara Muraturile sunt specifice toamnei, dar nimeni nu ne impiedica sa punem si vara cateva borcane cu asa ceva in camara.

De departe, preferatul meu este pepenele rosu murat. Pulpa fructului moale si acrisoara, coaja tare si dulceaga – perfecte pentru o portie de cartofi prajiti ori piure.

Sfaturi pentru pus muraturi
- foloseste sare granulata de muraturi sau de conserve;
- nu pune muraturi cu sare de mare pentru ca se vor innegri;
- pune la murat castravetii in 24 de ore de la recoltare. Daca nu ii folosesti chiar atunci, inveleste-i in punga de plastic si tine-i in frigider pana la o saptamana;
- ideal e sa cumperi otet din cidru de mere, dar e bun si otetul alb. Daca il alegi pe al doilea, atunci asigura-te ca are mai mult de 5% acid;
- nu dilua niciodata otetul mai mult decat e specificat in reteta;
- daca vrei sa ai muraturi nu foarte acre, pune mai mult zahar in borcane;

- pentru ca e vara si se gasesc de toate, foloseste condimente proaspete;
- daca inlocuiesti condimentele proaspete cu mix de condimente, luat de la magazin, s-ar putea ca lichidul din borcane sa fie tulbure;
- cel mai bine e sa folosesti apa distilata sau dedurizata, intrucat cea dura impiedica murarea legumelor in saramura;
- cand pui muraturi, nu folosi recipiente si accesorii de gatit galvanizate ori din: fier, cupru, zinc, alama. Sunt recomante produsele facute din: sticla, otel inoxidabil, plastic, email, ceramica;
- nu stii ce fel de condimente pentru muraturi sa folosesti? Alege dupa preferinte, testeaza retete din alte tari, incearca mixuri inedited.

Idei de borcane cu muraturi
- castraveti cu seminte de marar. In afara de ingredientele mentionate, iti mai trebuie: apa, otet alb, zahar si sare de muraturi. Recolteaza / cumpara castraveti mici. Amesteca toate ingredientele, cu exceptia castravetilor si a mararului si pune-le la fiert. Cand dau in clocot, adauga semintele de marar si toarna lichidul in borcane, peste castraveti. Infileteaza capacele si pune borcanele la sterilizat. Sunt buni pentru consum dupa o saptamana;
- pepene rosu murat. Ingrediente: apa, apa rece, sare de muraturi, zahar, otet alb, catei de usturoi intregi, betisoare de scortisoara;
- sfecla rosie etc.



Reteta de muraturi cu legume din gradina
Ingrediente:
450 gr morcovi curatati, 450 gr fasole verde curata si taiata in bucati mici, cca 600 gr buchetele conopida, 3 ardei grasi verzi si / sau rosii (taiati in felii), 2 dovlecei zucchini sau dovlecei de vara, 2 cepe feliate, cca 600 ml apa, cca 600 ml otet din vin alb, 3 linguri marar proaspat, 2 linguri zahar, 1 lingura sare de muraturi, 1/2 lingurita ardei iute pisat, 6 catei de usturoi tocati

Mod de preparare
Injumatateste pe lungime morcovii mai mari si pune-i intr-o oala, impreuna cu ardeiul gras, fasolea verde, ceapa, conopida si dovlecelul. Acopera-le cu apa si lasa-le sa dea in clocot. Dupa 3 minute de fiert, scurge-le si lasa-le deoparte.
Amesteca apa cu zaharul, otetul, usturoiul, mararul, sarea si ardeiul iute, la foc potrivit. Cand incep sa fiarba, toarna peste legume, in borcane, dar nu le umple. Infileteaza capacele si pune-le la fiert timp de 5 minute. Dupa ce s-au racit de tot, muta-le in camara.

Autor:  Alina Tibichi