Site coolinaria.ro

Invata sa-ti faci propriul otet de mere!


Invata sa-ti faci propriul otet de mere! Otetul din cidru de mere e folosit de secole in bucatarie, pentru vindecarea unor afectiuni, dar si cand vine vorba de slabire.

Metoda de preparare e aceeasi si cand folosesti fructul intreg, si cand ai nevoie doar de coaja si miezul marului.

Reteta de otet din cidru de mere
Ingrediente:
6 mere dulci, 2 linguri miere de albine sau zahar, apa fara clor (clorul intrerupe fermentatia), 2 linguri de otet din cidru de mere (daca nu ai, pune drojdie de vin)
Iti trebuie: panza de tifon / filtru de cafea / prosop de bucatarie, elastic, un borcan cu gura larga

Mod de preparare
Spala merele, apoi taie-le in 8-12 bucatele, pune-le in borcan si tine-le asa, fara capac, pana cand se innegresc. Adauga apoi mierea si otetul din cidru de mere. Datorita acestuia din urma, fructul va incepe sa fermenteze.
Acopera merele cu apa, apoi pune peste borcan panza de tifon si prinde-o cu elastic. Nu uita ca fructul trebuie sa ia contact cu aerul pentru a fermenta. Datorita lui, din apa, zahar si mere se obtine un alcool usor, iar bacteria inofensiva din otetul folosit ca ingredient transforma cidrul in otet, in prezenta oxigenului.

Tine borcanul intr-un loc cald si intunecos timp de 2 saptamani (daca il tii la temperatura camerei, va dura putin mai mult). Se vor forma spuma si bule la suprafata, semn ca bacteria transforma alcoolul si zaharurile in otet. Agita borcanul zilnic.
Dupa 2 saptamani, strecoara lichidul in alt borcan, acopera-l cu panza si du-l intr-un loc cald si intunecos. Agita-l usor la fiecare cateva zile. Verifica regulat lichidul. Cand se formeaza la suprafata o pelicula alba, inseamna ca e gata. Atunci infileteaza capacul si baga borcanul in frigider.



Metoda 2
Ai nevoie de aceleasi ustensile ca la metoda 1 si de acelasi ingrediente, cu exceptia faptului ca, acum, folosesti coaja si miezul de la 8-10 mere.
Mod de preparare: Aplica aceeasi tehnica precum mai sus.

Bine de stiut
- otetul nu se depoziteaza in recipiente din metal, intrucat acidul le ataca;
- otetul din cidru de mere facut in casa nu trebuie utilizat pentru conservarea alimentelor, intrucat pH-ul lui nu prezinta garantii. Otetul poate fi ori prea slab, ori prea puternic, spre deosebire de cel din comert;
- nu uita ca beneficiile otetului de mere sunt multiple.

Autor:  Alina Tibichi