Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit calamari


Sfaturi pentru gatit calamari Calamarul, asemanator cu sepia intrucat are tentacule si cerneala, e folosit in bucatarie mai ales pentru retetele pane sau de gratar.
Cat despre cerneala, ei bine, ea e pusa in orez, sosuri si paste, drept colorant alimentar.

Selectie si depozitare
- calamarii se gasesc din abundenta primavara si vara;
- cand cumperi calamari necuratati, ia cu 25-30% mai mult. Acest surplus e indepartat prin eviscerare;
- pentru gatire rapida, alege calamari mai mici, cu ochi limpezi si carne potrivita ca umiditate;
- aroma calamarului nu este foarte puternica;
- pana cand il gatesti, tine calamarul in frigider, in partea cea mai rece sau intr-o cutie cu gheata;
- calamarul proaspat trebuie gatit in doua zile sau curatat si congelat. Este bun pentru consum doua luni.

Sfaturi de la gospodine
- cat trebuie gatit? 2 minute la foc mare este suficient;
- o portie normala inseamna cam 170 gr de calamar curatat;
- daca vrei sa fie moale, alege un calamar care cantareste mai putin de 300 gr;
- daca vrei sa gatesti calamar pentru salate, opareste-l in apa clocotinda, dar nu mai mult de un minut, apoi pune-l in apa rece ca gheata. Inainte de a-l amesteca cu restul ingredientelor, scurge-l bine si taie-l la dimensiunea dorita;
- calamarii congelati se dezgheata foarte usor daca ii tii sub jet de apa rece;
- gatit si pus intr-o cutie inchisa ermetic, rezista in frigider 2-3 zile, iar in congelator 2 luni.

Cum se curata calamarul?
Prinde coada cu o mana si capul cu cealalta si trage cu putere in directie opusa, prin rasucire. Tentaculele si restul corpului sunt comestibile. In schimb, maruntaiele si capul nu (cerneala din punga este considerata o delicatesa si e folosita in multe retete).
Taie tentaculele imediat de langa ramificatie. Ele pot fi prajite sau puse in supa cu fructe de mare. Insa, inainte de a le gati, trebuie sa indepartezi cartilajul de la baza lor.
Odata aruncat si capul, ramane efectiv coada. Si aceasta are in interior un cartilaj. Pur si simplu, prinde-l cu degetele si trage. Se va desprinde usor.



Reteta de calamar la gratar
Ingrediente: cca 450 gr calamar curatat, 1 lingura ulei de masline extravirgin, 1 lingura zeama proaspata de lamaie, 1/4 lingurita sare, 1/8 lingurita piper negru, 1 lingura patrunjel proaspat tocat, felii de lamaie
Mod de preparare
Incinge grillul. Intre timp, spala calamarul sub un jet de apa rece, apoi usuca-l cu prosoape absorbante de bucatarie. Taie-l pe lungime si desfa-l. Daca sunt prea mari, taie si tentaculele.
Amesteca zeama de lamaie cu uleiul, piper si sarea. Cu mixul obtinut greseaza calamarul, apoi infige-l in betisoarele de frigarui si pune-l pe grill, la foc mare.
Trebuie intors pe partea cealalta o singura data. E gata in 1-2 minute, adica atunci cand devine opac.
Serveste-l cu felii de lamaie si patrunjel.

Autor:  Alina Tibichi