Site coolinaria.ro

Tortul de nunta: istorie, simboluri si superstitii


Tortul de nunta: istorie, simboluri si superstitii Primul fel de traditie asemanatoare cu tortul de nunta a aparut in Roma Antica, unde painea era rupta deasupra miresei pentru a aduce noroc cuplului.
In Anglia Medievala, torturile erau facute cat de inalte posibil, iar mirele si mireasa trebuiau sa se sarute deasupra acestuia, pentru o viata prospera impreuna.

A urmat apoi "placinta miresei", din care fiecare invitat trebuia sa mananca o felie, considerandu-se un gest nepoliticos si aducator de ghinion daca cineva refuza.
In placinta era ascuns un inel si se spunea ca cine il va gasi va fi urmatoarea sa se marite (asemanator aruncarii buchetului).

Placinta miresei s-a transformat in tortul miresei, fiind initial un tort de fructe, semn al fertilitatii si ai prosperitatii.
In secolul al XVII-lea erau preparate doua torturi: unul pentru mire, mai inchis la culoare si mai mic, si unul al miresei cu glazura alba, semn al virginatii si puritatii.

Primul tort asemanator celor din ziua de azi a fost cel al printului Leopold, duce al Albaniei.
Tortul era compus din mai multe straturi cu glazura din plin.

Simboluri
Painea rupta deasupra capului miresei insemna ca mireasa isi pierde pozitia pura, iar sotul devine dominant asupra ei.
Culoarea tortului simboliza puritatea, de aceea era aleasa intotdeauna o glazura alba.
Initial, taierea tortului se facea de catre mireasa si doar ea il impartea invitatilor, consumul acestuia asigurand fertilitate.
Astazi, mirele si mireasa impart o felie de tort inainte de a imparti si oaspetilor, pentru a simboliza uniunea lor.



Superstitii
La nuntile americane, fetele sunt invitate sa traga de panglicile atasate de fundul tortului, iar cea care gaseste panglica cu un inel atasat va fi urmatoarea persoana care se va marita.
In alte tari, oamenii cred ca daca mananca firimiturile tortului vor avea noroc, deoarece tortul de nunta simbolizeaza fericirea si viata buna a noului cuplu.
Se spune ca domnisoarele de onoare isi pot visa viitori soti, daca iau acasa o bucata de tort si o pun sub perna sau dorm cu ea in ciorapul stang.
In secolul al XVIII-lea, cuplurile pastrau tortul pana la prima aniversare, pentru a evita problemele in mariaj. De aceea torturile erau facute din fructe amestecate cu vin.

Autor:  Andreea Utza