Site coolinaria.ro

Invata sa gatesti croissantul perfect!


Invata sa gatesti croissantul perfect! Irezistibilele croissante frantuzesti sunt adevarate delicii la micul dejun.

Desi prepararea lor dureaza destul de mult timp, dupa ce le vei gusta nu te vei mai intoarce la cele din comert.

Ingrediente (pentru 12 croissante):
- 1 1/4 lingurite drojdie uscata
- 3 linguri apa calduta
- 1 lingura zahar
- 220 g faina
- 1 1/2 linguri de sare
- 120 ml lapte
- 2 linguri ulei vegetal
- 115 g unt nesarat, tinut la rece
- 1 ou, pentru uns

1. Aluatul
Amesteca apa, zaharul, sarea si drojdia si lasa-le 5-10 minute, pana devin spumoase. Incalzeste laptele si amesteca-l cu compozitia de mai sus si cu uleiul.
Framanta aluatul, pana devine moale si elastic, apoi pune-l intr-un bol tapetat cu faina si lasa-l sa creasca. Acopera bolul si lasa-l asa timp de aproximativ doua ore, pana se dubleaza.
Scoate aluatul din castron si intinde-l, incercand sa mentii colturile cat de drepte posibil. Indoaie-l in trei parti, ca o scrisoare.
Indoaie ultima treime astfel incat sa acopere mijlocul, apoi indoaie prima treime peste cele doua straturi.
Lasa-l sa creasca a doua oara. Acopera aluatul si lasa-l asa pana se dubleaza, cam o ora si jumatate.
Pune-l in frigider pentru ultima jumatate de ora, pentru ca trebuie sa fie rece pentru urmatoarea etapa.



2. Straturile de unt
Pune untul pe hartie cerata si indoaie. Foloseste sucitorul pentru a aplatiza untul. Lucreaza repede, pentru ca untul sa nu se incalzeasca.
Scoate aluatul din frigider si aplatizeaza-l, sub forma de dreptunghi. Asaza dreptunghiul de unt in mijlocul aluatului.
Indoaie partea de jos a aluatului astfel incat sa acoperi mijlocul, iar partea de sus peste cele doua straturi. Asigura-te ca untul se indoaie odata cu aluatul.
Roteste aluatul, astfel incat partea scurta a dreptunghiului sa fie cu fata spre tine. Ruleaza aluatul, pentru ca straturile de unt sa fie foarte subtiri.
Intoarce aluatul din nou, ca mai devreme, si imparte-l in trei parti. Impacheteaz-l intr-o punga de plastic si lasa-l timp de doua ore la frigider.
Despacheteaza-l si pune-l pe o suprafata peste care ai presarat faina si aplatizeaza-l putin, apoi lasa-l zece minute. Ruleaza-l inca de doua ori.
Ai grija sa nu apesi prea tare, vrei doar sa subtiezi straturile, nu sa le distrugi. Impatureste-l din nou in 3 parti.
Pune-l din nou intr-o punga de plastic si lasa-l in frigider timp de doua ore.



3. Taierea
Unge foaia de copt cu unt si pune o bucata de hartie cerata peste ea. Presara faina si asaza aluatul peste.
Lasa-l 10 minute, apoi indoaie-l sub forma unui dreptunghi. Taie-l pe lungime si pune una dintre bucati pe hartia de copt, iar pe cealalta peste hartia cerata.
Taie cea de-a doua bucata de aluat in trei patrate si fa doua taieturi in adancimea aluatului.
Plaseaza cele doua patrate peste hartia de copt. Trebuie sa existe un strat de hartie cerata care sa le separe de dreptunghiul mare de aluat. Pune la frigider, pentru a tine untul rece.
Taie pe diagonala patratul de aluat ramas. O sa ramai cu doua triunghiuri, care vor deveni croissantele tale.
Ruleaza triunghiurile sub forma de croissant si asaza-le pe hartia de copt. Repeta cu restul aluatului din frigider.
Acopera croissantele si lasa-le sa creasca timp de o ora.

4. Coacerea
Incalzeste cuptorul la 240 de grade. Sparge un ou intr-un bol si bate-l impreuna cu o lingura de apa. Cu o pensula, unge croissantele.
Lasa-le la cuptor intre 12 si 15 minute. Atunci cand sunt gata vor capata o culoare aurie. Lasa-le la racit 10 minute inainte de a le servi.

Autor:  Andreea Utza