Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cu masline


Sfaturi pentru gatit cu masline Selectie si depozitare
Chiar daca maslinele se gasesc la conserva sau in borcane, alege sa le cumperi vrac.
Astfel, poti experimenta cu diverse tipuri pe care nu le-ai incercat pana acum, si poti cumpara doar cat ai nevoie.

Maslinele intregi sunt comune, insa poti gasi varietati fara samburi sau chiar umplute cu ardei, usturoi sau migdale.
Asigura-te ca magazinul de unde cumperi pastreaza maslinele in saramura, pentru prospetime si umezeala.

Daca alegi sa cumperi masline la conserva si nu le folosesti imediat, le poti pastra in frigider pana la doua saptamani.
Borcanele pot fi pastrate la fel, iar in cazul maslinelor tratate in saramura, le poti pastra pana la doua luni.

Atunci cand alegi maslinele, fii atent la etichetele pe care scrie "culese manual". Asta nu inseamna neaparat ca au fost crescute bine!
Multe masline sunt culese cu mana, chiar daca ambalajul nu confirma acest lucru.
Chiar si maslinele care au fost recoltate prin utilaje pot aparea uneori sub aceasta descriere.

Cum le pregatim
Pentru a scoate samburii, apasa maslina cu partea plata unui cutit cu lama lata. Astfel, se va rupe interiorul, iar tu vei putea scoate samburele cu degetele sau cutitul.
Mult mai simplu si rapid este sa folosesti un dispozitiv pentru scos samburii.
Saramura in care sunt impachetate maslinele poate servi drept apa sarata in retete.

Idei de retete
1. Tapenada (pasta de masline)

Tapenada este o pasta care se poate intinde pe paine (prajita sau moale), diferite legume si multe altele.
Contine, in general, masline taiate si amestecate cu diverse condimente si alte ingrediente mici pentru gust.
Poate fi folosita ca un aperitiv sau un dip pentru petreceri, dar poate fi si o baza sanatoasa pentru pranz, alaturi de paine integrala si legume.

2. Supa de masline
Maslinele pot fi gatite intr-o supa, pentru o aroma bogata. Desi retin majoritatea beneficiilor, acestea pot pierde cateva odata cu prepararea. Ai grija sa nu le gatesti prea mult, tocmai din acest motiv.
Adauga si alte ingrediente sanatoase in supa, cum ar fi alte legume sau cereale integrale.
Folosind masline pentru supa, vei adauga nutrienti importanti pe care supele in general nu le au.

3. Paine cu masline
Daca faci painea acasa, incearca sa adaugi si masline. Amesteca cateva masline taiate in aluatul pentru paine si vei obtine o aroma deosebita.
De asemenea, este o cale perfecta de a incerca noi varietati de paine, mai ales daca nu obisnuiesti sa mananci masline goale.


4. Pizza
Maslinele reprezinta un topping excelent pentru pizza. De obicei, cele negre sunt cea mai populara alegere. Chiar si asa, alte tipuri de masline se potrivesc exceptional pe pizza.
Daca planuiesti sa folosesti masline verzi, incearca sa utilizezi un sos alb, pentru o combinatie perfecta de arome.

Autor:  Andreea Utza